Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Insinööriliitolta kova vaade: palkkoja korotettava viiden prosentin verran

Insinööriliitto

Insinööriliitto tavoittelee syksyn neuvottelukierroksella jäsentensä ostovoiman kasvua, palkankorotuksia, jotka ylittävät selvästi inflaation ja veromuutosten vaikutukset. Lisäksi palkansaajille kuuluu osa tuottavuuden kasvusta.

Demokraatti

Demokraatti

Tämä tarkoittaa liiton mukaan viiden prosentin tuntumassa olevia palkankorotuksia ensi vuodelle. Edunvalvontajohtaja Petteri Oksa (kuvassa) kertoo, että luku tarkentuu syksyllä muun muassa valmistuvien talousennusteiden mukaan.

Hän pitää selvänä, että palkankorotusvaateet tullaan tyrmäämään sanomalla, että ei niihin ole varaa. Oksan mukaan asia on juuri päinvastoin, sillä Suomella ei ole varaa olla korottamatta palkkoja vähintään ostovoiman säilyttämisen verran.

– Nyt jos koskaan on katsottava, mitä muualla on tapahtunut ja miten se on vaikuttanut Suomeen. Euroopan tärkeimmissä kilpailijamaissa palkankorotukset ovat pitkään ylittäneet suomalaisen tason. Kilpailijamaiden korotukset ovat heijastuneet inflaatioon ja kiristäneet korkopolitiikkaa, mistä on kärsinyt palkkamalttiin puristettu suomalainen palkansaaja, Oksa perustelee tiedotteessa.

Oksan mukaan tämä tie on kuljettu loppuun, etenkin kun kilpailijamaissa palkankorotusten taso näyttää pysyvän korkealla. Muun muassa Saksassa on vuoden mittaan tehty kustannusvaikutuksiltaan selvästi yli viiden prosentin tason ylittäviä ratkaisuja, hän huomauttaa.

KOTIMAASSA palkat ovat tällä sopimuskaudella nousseet noin kolmen prosentin tahtia, mikä on Oksan mukaan heikentänyt ostovoimaa. Hän painottaa, että ostovoimaa on parannettava, mikäli talouteen aiotaan saada positiivista virettä.

– Palkansaajien ostovoimaa ei voida enää heikentää. Sen paraneminen vilkastuttaa heti maan taloutta. Kansalaiset lisäävät kulutustaan, taloudellinen toimeliaisuus lisääntyy ja verotulot kasvavat.

Ssyksyn neuvottelukierroksella on Oksan mukaan myös kyettävä kuromaan kiinni suomalaisten korkeakoulutettujen palkkojen jälkeenjääneisyyttä verrattuna eurooppalaisiin kollegoihinsa.

– Ero on viime vuosina pikemminkin kasvanut kuin supistunut johtuen kilpailijamaiden yleisestä palkkakehityksestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE