Työmarkkinat
15.1.2025 09:28 ・ Päivitetty: 15.1.2025 09:28
Insinööriliitto ja TEK raportoivat palkkakehityksestä – ”Tilanne olisi ilman työehtosopimuksia enemmistölle aika paljon nykyistä ankeampi”
Insinöörien ja diplomi-insinöörien palkkoja nostivat pääosin yleiskorotukset, selviää Insinööriliiton ja Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksista.
Insinööriliiton työmarkkinatutkimuksen mukaan kokoaikaisesti työskentelevien insinöörien mediaanipalkka oli lokakuussa 4 594 euroa kuukaudessa ja keskipalkka 4 904 euroa kuukaudessa. Edellisvuoden lokakuuhun verrattuna mediaanipalkka nousi 2,5 prosenttia ja keskipalkka 2,7 prosenttia.
– Palkat nousivat varsin maltillisesti. Yleiskorotuksen osuus on huomattava, ja henkilökohtaisten korotusten taso laski aiemmasta, Insinööriliiton vastaava tutkija Elina Ahti kertoo liiton tiedotteessa.
Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan vakituisessa työsuhteessa olevan diplomi-insinöörin mediaanipalkka oli 5 732 euroa ja keskiarvopalkka 6 202 euroa kuukaudessa lokakuussa 2024. Vuoden 2024 aikana valmistuneiden diplomi-insinöörien vastaavat palkkaluvut olivat 3 900 ja 4 055 euroa.
Sekä insinöörien että diplomi-insinöörien yleisin syy palkankorotukselle oli yleiskorotus. Sopimuskorotukset olivat molemmilla suuruusluokaltaan noin 2,5 prosenttia. Henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvan palkankorotuksen eli niin sanotun meriittikorotuksen oli saanut 18 prosenttia insinööreistä ja 22 prosenttia diplomi-insinööreistä.
– Tänäkin vuonna näyttää siltä, että palkat nousevat pääasiassa vain sen verran kuin mitä ammattiliitto on työnantajien kanssa työehtosopimuksissa sopinut. Inflaatio jyllää joka vuosi ja hinnat nousevat. Pelkän työnantajan hyväntahtoisuuden varaan jättäytyminen tietäisi sitä, että tilanne olisi ilman työehtosopimuksia enemmistölle diplomi-insinööreistä aika paljon nykyistä ankeampi, TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki muistuttaa liiton tiedotteessa.
– Meriittikorotusten saajien vähäisyyden ja korotuksen tason laskun takia yleiskorotus on palkansaajille tärkeä, Insinööriliiton Ahti sanoo.
INSINÖÖRILIITON mukaan lähes joka toinen insinööri oli tulospalkkauksen piirissä. Yleisintä se oli teollisuudessa ja rakennusalalla. Kolme neljästä tulospalkkauksen piirissä olevasta sai viime vuonna tulospalkkion, joka oli keskimäärin 6,7 prosenttia viime vuoden ansioista.
Sopimusaloista tietotekniikan palvelualalla oli korkein mediaanipalkka. Suhteellisesti eniten palkkataso nousi suunnittelu- ja konsulttitoimistoissa.
Miesten ja naisten keski- ja mediaanipalkoissa on Insinööriliiton tutkimuksen mukaan yhä eroa. Ylemmän keskijohdon tehtävissä miesten mediaanipalkka oli 6 091 ja asiantuntijatehtävissä 4 500 euroa kuukaudessa. Naisten vastaavat palkat olivat 5 550 ja 4 040 euroa.
Insinöörien työttömyysaste oli lokakuussa viidennes vuodentakaista korkeampi, 4,8 prosenttia. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä oli 40 prosenttia aiempaa suurempi.
Insinööriliiton työmarkkinatutkimukseen vastasi yli 900 insinööriä lokakuussa 2024.
DIPLOMI-INSINÖÖREILLÄ suurin mediaanipalkka oli TEKin tutkimuksen mukaan rahoitus- ja vakuutusaloilla, kaupan alalla ja rakennusalalla. Yli 6 000 euron mediaanipalkka oli myös tietoliikennealalla, metsäteollisuudessa, elektroniikkateollisuudessa sekä tilintarkastus ja liikkeenjohdon konsultointi -alalla.
Pienin mediaanipalkka taas oli kuntasektorilla, suunnittelualalla ja yliopistosektorilla. Yliopistosektorilla vastaajien mediaanipalkka jäi alle 5 000 euroon.
TEKin työmarkkinatutkimukseen vastasi 9 400 työmarkkinoilla olevaa TEKin jäsentä loka-marraskuussa 2024. Vastaajien yleisin suoritettu tutkinto oli diplomi-insinöötin tutkinto, joka oli 76 prosentilla vastaajista. Vastaajista 85 prosenttia työskenteli yksityisellä sektorilla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.