Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

”Iskekää Putinin lähipiirin varoihin” – venäläinen oppositiopoliitikko haluaa valaa toivoa venäläisiin

AFP / LEHTIKUVA

Venäläinen oppositiopoliitikko Leonid Volkov vaatii länsimaita iskemään Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiirin varoihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Viime viikolla vankeudessa kuolleen Aleksei Navalnyin läheinen liittolainen ja työpari Volkov puhui tänään EU-parlamentille.

-  Meillä on ihmisiä, joita olemme tutkineet ja löytäneet Navalnyin korruption vastaisen tutkinnan kautta, heitä joilla on yhä lännessä jäädytettävissä olevia varoja ja heitä, jotka ovat Putinille läheisiä, Volkov sanoi.

Hänen mukaansa Navalnyi teetti listan Putinille läheisistä oligarkeista jo vuonna 2021 ennen palutaan Venäjälle. Volkovin mukaan kaikkia heistä ei kuitenkaan ole asetettu pakotteiden piiriin eikä kaikkien varoja ole jäädytetty.

Volkov sanoi myös, että Navalnyi myös toimitti EU:lle 7  000 ihmisen listan venäläisistä virkamiehistä, jotka ovat Putinin järjestelmän “selkäranka” ja jotka pitäisi asettaa pakotteiden kohteeksi.

-  Mutta mitään ei ole tapahtunut, Volkov väitti.

EU suunnittelee tällä hetkellä uusia pakotteita Navalnyin kuoleman vuoksi. Unioni on aiemmin asettanut Venäjälle nipun pakotteita maan Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vuoksi.

Navalnyi toimitti EU:lle 7  000 ihmisen listan venäläisistä virkamiehistä, jotka ovat Putinin järjestelmän “selkäranka” ja jotka pitäisi asettaa pakotteiden kohteeksi.

VOLKOV myös yhtyi torstaina Navalnyin lesken Julija Navalnajan kommentteihin siitä, että Navalnyin työtä tulee jatkaa.

Volkov kuitenkin totesi, että Navalnyin tukiryhmän täytyy tehdä monia päätöksiä siitä, miten työtä jatketaan “kammottavan menetyksen jälkeen”.

Venäjällä vangittu oppositiopoliitikko ja -toimittaja Vladimir Kara-Murza kehotti myös venäläisiä jatkamaan taistelua demokratian puolesta.

– En vieläkään pysty ymmärtämään, mitä tapahtui, en rationaalisesti enkä emotionaalisesti. Mutta periksi antaminen alakulolle ja epätoivolle on juuri sitä, mitä he (hallinto) haluavat. Meillä ei ole siihen oikeutta, olemme sen velkaa kaatuneille tovereillemme, Kara-Murza kommentoi Navalnyin kuolemaa videoviestin välityksellä oikeudessa.

Venäläinen toimittaja ja oppositiopoliitikko Kara-Murza on tuomittu 25 vuoden vankeuteen muun muassa “väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista”. Hänen vankilatuomionsa on kaikkien pisin Putinin hallinnon vastustajille annetuista tuomioista, kertoo uutistoimisto AFP.

Kara-Murzan terveydentilan on kerrottu heikentyneen vankilassa. Hänen asianajajiensa mukaan hän kärsii vakavista terveysongelmista kahdesta myrkytyksestä johtuen.

Kara-Murza sanoi, että hänen toiveissaan on yhä tehdä Venäjästä “normaali, vapaa eurooppalainen valtio”.

-  Aleksei sanoi, että älkää luovuttako. On mahdotonta antaa periksi, Kara-Murza sanoi.

VENÄJÄN opposition merkittävin ja vaikutusvaltaisin poliitikko Navalnyi kuoli viime viikolla vangittuna Siperiassa. Kuolinsyytä ei ole vahvistettu, mutta esimerkiksi Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh on sanonut, että Navalnyi murhattiin.

Navalnyin vankilaolojen on kerrottu olleen erittäin rankat.

Venäjän viranomaiset eivät ole luovuttaneet Navalnyin ruumista tämän omaisille. Navalnyin tiedottaja on sanonut uskovansa, että Venäjän hallinto pyrkii tällä piilottelemaan Navalnyin kuolinsyytä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE