Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Israel antoi Gazan kaupunkiin evakuointikehotuksen

LEHTIKUVA / AFP / OMAR AL-QATTAA
Gazan kaupungin katukuvaa 8. heinäkuuta 2024.

Israelin armeija on pudottanut Gazan kaupunkiin lentolehtisiä, joissa se kehottaa kaikkia lähtemään kaupungista. AFP:n toimittajan mukaan lentolehtisissä varoitettiin, että kaupunki pysyy vaarallisena taistelualueena.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan arabiankielisissä lehtisissä ilmoitettiin, että asukkaat voivat poistua kaupungista turvallisesti ja nopeasti etelään määrättyjen rajanylityspaikkojen kautta.

Lentolehtisten mukaan asukkaat voivat kulkea Deir Al-Balahin ja Al-Zawiyan alueille kahta reittiä ilman tarkastuksia.

Haaretz-lehden mukaan tämä on ensimmäinen kerta sitten lokakuun, kun kaikkia Gazan kaupungin asukkaita on kehotettu evakuoitumaan.

Israel laajensi maanantaina evakuointikehotustaan kattamaan suurimman osan Gazan kaupungista. Tämän jälkeen siellä puhkesi kiivaita taisteluita.

YK:n mukaan kymmenettuhannet asukkaat ovat jo paenneet kaupungista. YK ilmaisi tiistaina huolensa Israelin evakuointimääräyksistä, jotka kohdistuvat järjestön mukaan myös alueille, joilla käydään taisteluita.

PALESTIINALAISLÄHTEIDEN mukaan ainakin 29 ihmistä kuoli, kun Israel iski jälleen koulurakennukseen Gazan eteläosassa Abasanissa tiistaina. Iskussa haavoittuneet vietiin sairaalaan läheiseen Khan Yunisin kaupunkiin. Sairaalassa työskentelevä henkilö kertoi uutistoimisto AFP:lle, että 29 iskussa kuolleen lisäksi kymmeniä loukkaantui.

Myös Hamasin alaisen mediatoimiston mukaan iskun uhriluku oli 29, joista suurin osa oli naisia ja lapsia.

Kyseessä oli muutaman päivän kuluessa jo neljäs kerta, kun Israel teki iskun kodeistaan pakenemaan joutuneiden palestiinalaisten suojana toimineisiin kouluihin.

Israelin asevoimat sanoo tehneensä alueelle iskun, jonka kohteena oli Hamasin terroristi. Asevoimien lausunnossa sanotaan, että välikohtaus on arvioinnin alla.

Kolmessa aiemmassa kouluiskussa on kuollut viranomaisten ja pelastustyöntekijöiden mukaan ainakin 20 ihmistä.

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 14.58.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE