Politiikka
7.3.2016 07:33 ・ Päivitetty: 7.3.2016 07:33
Isyysvapaita käytetään yhä enemmän – Akava 6+6+6-mallin kannalla
Akava on tyytyväinen siihen, että isyysvapaan käyttö on lisääntynyt vajaassa kymmenessä vuodessa tuntuvasti. Vuodesta 2006 vuoteen 2015 isyysrahaa saavien isien määrä on kasvanut 16 000 isällä, joka on huimat 34 prosenttia.
– Kun isät ottavat nykyistä enemmän vastuuta pienistä lapsista, se vahvistaa äitien mahdollisuuksia osallistua työelämään. Tämä voi toimia myönteisesti naisen euron eli neuron kurssin nostamiseksi, asiantuntija Tarja Arkio sanoo tiedotteessa.
Paras keino työelämän tasa-arvon lisäämiseksi ja naisen euron kurssin nostamiseksi on Akavan mukaan rakenteiden uudistaminen. Johtaja Maria Löfgrenin mukaan isyysvapaan käytön yleistyminen osoittaa, että rakenteilla voidaan vaikuttaa naisen työmarkkina-asemaan ja ansioihin.
– Silti kehitys on ollut hidasta. Olisi harhaanjohtavaa sanoa, että perhevapaiden jako olisi merkittävästi tasaantunut, vaikka kehityssuunta onkin hyvä. Nykyiset keinot eivät riitä, Löfgren sanoo.
Mitä enemmän isät ottavat vastuuta lasten hoidosta, sitä helpompaa molemmille on työn ja perheen yhteensovittaminen.
Akavan mukaan naisten työnantajille maksettavat kertakorvaukset eivät edistä perhevapaiden tasaisempaa käyttöä lainkaan. Lainsäädäntöä olisi Akavan mukaan uudistettava siten, että isien perhevapaita lisätään.
– Akava ajaa 6+6+6-mallia, jossa ensimmäiset kuusi kuukautta lasta hoitaa äiti, seuraavat kuusi kuukautta isä ja viimeiset kuusi kuukautta perhe voi jakaa haluamallaan tavalla. Mitä enemmän isät ottavat vastuuta lasten hoidosta, sitä helpompaa molemmille on työn ja perheen yhteensovittaminen. Tästä hyötyy myös työnantaja, Arkio sanoo.
Lisää aiheesta
Samalla kun isyysvapaan käyttö on lisääntynyt, on äitiysrahaa saavien äitien osuus laskenut kolmisen prosenttia. Tämä johtuu syntyvyyden laskusta.
– Syntyvyys on laskenut Suomessa viisi viime vuotta. Tämä on Suomen kannalta huolestuttava kehityssuunta. Maan hallituksen päätökset varhaiskasvatuksen heikentämisestä ja päivähoitomaksujen korottamisesta tuskin lisäävät syntyvyyttä tai naisten palkkatasa-arvoakaan, Löfgren sanoo.
Akava aloitti viime viikolla Neuro-kampanjan, jonka tavoitteena on saada aikaan työ- ja perhe-elämää määritteleviin perhevapaajärjestelmiin sellaisia muutoksia, että miehet ottavat enemmän vastuuta kodista ja lapsista.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.