Ulkomaat
6.1.2025 19:20 ・ Päivitetty: 6.1.2025 19:20
Itävallassa laitaoikeisto saa yrittää hallituksen muodostamista: konservatiivit voivat tulla apupuolueeksi
Itävallan liittopresidentti Alexander van der Bellen antoi maanantaina laitaoikeistolaisen vapauspuolueen (FPÖ) johtajalle Herbert Kicklille tehtäväksi hallituksen muodostamisen.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun FPÖ saa johtaa hallitusneuvotteluja, vaikka se on kuulunut Itävallan hallitukseen useita kertoja vuodesta 2000 lähtien.
Vapauspuolue nousi syyskuun vaaleissa parlamentin suurimmaksi puolueeksi.
Liittopresidentti sanoi, että Kickl uskoo löytävänsä ratkaisuja hallitusneuvotteluihin ja että tämä haluaa ottaa vastuun asiasta.
Aiemmin liittopresidentti oli ilmaissut suhtautuvansa varauksellisesti Kickliin, joka nousi vapauspuolueen johtoon vuonna 2021. Hänet tunnetaan vihamielisestä retoriikasta, ja hän on muun muassa kutsunut van der Belleniä ”seniiliksi muumioksi”.
Van der Bellen pyysi alun perin lokakuussa konservatiivisen kansanpuolueen silloista johtajaa Karl Nehammeria aloittamaan hallitusneuvottelut, vaikka tämän puolue jäi vaaleissa toiseksi suurimmaksi.
Nehammer kertoi lauantaina eroavansa sekä liittokanslerin että puoluejohtajan tehtävistä hallitusneuvotteluiden kariuduttua sosiaalidemokraattien kanssa.
Lisää aiheesta
Itävaltalaismedioiden ORF:n ja Die Pressen mukaan kansanpuolueen uusi väliaikainen puheenjohtaja Christian Stocker on kertonut olevansa valmis hallitusneuvotteluihin vapauspuolueen kanssa.
AIEMMIN päähallituspuolueena toiminut kansanpuolue menetti syyskuun vaaleissa hallituskumppaninsa vihreiden kanssa yhteensä 30 paikkaa ja enemmistöaseman parlamentin alahuoneessa.
Vapauspuolue sai yhteensä 57 paikkaa 183-paikkaisesta kansallisneuvostosta. Toiseksi suurin oli kansanpuolue 51 paikalla ja kolmanneksi suurin sosiaalidemokraatit 41 paikalla. Enemmistöhallituksen muodostamiseen tarvitaan siis vähintään kahta kolmesta suurimmasta puolueesta.
Entisten itävaltalaisnatsien 1950-luvulla perustama vapauspuolue on suhtautunut kriittisesti Ukrainan tukemiseen ja melko myönteisesti Venäjään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.