Politiikka

”Jäljet johtavat sylttytehtaalle” – SDP:n Rinteeltä kaatui kuppi nurin hallituksen viimeisimmästä häiriköinnistä

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää käsittämättömänä, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus on rajaamassa palkansaajan oikeutta oikeaan tietoon pohjautuvaan oikeudelliseen apuun. Hän viittaa tietoon, että hallitus valmistelee EU-direktiivin täytäntöönpanoa, jolla halutaan turvata liikesalaisuuksien pysyminen niillä omistajille, joille tieto kuuluu.

Rinne huomauttaa MTV:n nettikolumnissaan, että uutena piirteenä työelämässä on ollut – erityisesti asiantuntijatehtävissä – kilpailukieltosopimukset ja vaitiolosopimukset.

– Yhä useammin näitä sopimuksia vaaditaan työnantajapuolella tilanteissa, joissa niihin ei ole mitään perusteita. Ne rajoittavat työvoiman liikkuvuutta ja aiheuttavat kohtuutonta haittaa palkansaajille. TEM:issä valmisteltuun esitykseen näyttää sisältyvän perusoikeuksia rajoittavia elementtejä, joita ei voi johtaa EU-direktiivistä, Rinne arvioi kolumnissaan.

Hän korostaa, että suomalaisen oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu jokaisen oikeus asiantuntevaan oikeudelliseen apuun sitä tarvitessaan. Asiakkaan ja lainopillisen avustajan välillä vallitsee ihan jo lainsäädännön pohjalta luottamuksellinen suhde, jossa avustajaa sitovat samat vaitioloperusteet kuin päämiestä.

– Oikeudellista apua tarvitsevan ihmisen on lähtökohtaisesti kyettävä kertomaan kaikki esimerkiksi työsuhteeseen liittyvään riita-asiaan vaikuttavat tekijät, jotta avustaja voi tehdä ihmisen kannalta oikean arvion riidan kohteesta. Tämä avustajan ja asiakkaan välinen luottamuksellinen suhde koskee myös ammattiliittojen lakimiehiä.

Rinne on hoitanut aikoinaan ammattiliiton lakimiehenä useita satoja oikeusjuttuja.

– Osassa niistä on ollut erittäin ratkaisevaa se, että lakimiehellä on ollut oikea käsitys riidan kohteesta – monesti myös liikesalaisuuksista tai niihin rinnastettavista tiedoista.

Suomen suurin työmarkkinahäirikkö on Sipilän hallitus itse.

SDP:n puheenjohtaja ihmettelee pakkolaeistaan tunnetun Sipilän hallituksen perusviritystä.

– Se tuntuu tekevän kaiken mahdollisen palkansaajan oikeuksien rajoittamiseksi ja heikentämiseksi. On aivan käsittämätöntä, että hallitus on rajaamassa palkansaajan oikeutta oikeaan tietoon pohjaavaan oikeudelliseen apuun. Tämä valitettavasti kuvaa Sipilän hallituksen puolueellista suhtautumista työmarkkinoiden eri osapuoliin. Tässä nimenomaisessa asiassa hallituksen tarkoituksena on vain heikentää työntekijöiden asemaa mahdollisissa riitatilanteissa.

Hänen mielestään työministeri Jari Lindströmillä (sin.) on iso vastuu oikeudenmukaisen ja reilun työelämän pelisäännöistä myös tässä asiassa. Rinne vaatii, että hallituksen on luovuttava työntekijöiden perusoikeuksia perusteetta rajoittavasta hankkeesta.

– Usein väitetään, että lakot häiritsevät työmarkkinoita, mutta Sipilän hallitus on omalla toiminnallaan osoittanut, että Suomen suurin työmarkkinahäirikkö on Sipilän hallitus itse.

Työmarkkinahäirikön roolista todistaa Rinteen mukaan parhaiten se, että Sipilän hallitus synnyttää uudelleen ja uudelleen työmarkkinapöytien ulkopuolelta ylimääräisiä jännitteitä muun muassa pakkolakeineen ja lomarahaleikkauksineen.

Rinne pohtii kolumnissaan, kuinka viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että hallituksen muut puolueet taipuvat kaikessa kokoomuksen tahtoon.

– Tämä on taas osuva esimerkki siitä, että keskusta ja siniset suostuvat kaikkeen, mitä kokoomus kehtaa esittää. Hallituksen viimeisin yritys rajata työntekijöiden perusoikeuksia on jatkoa hallituksen ja työnantajien virittämälle pakkolakihankkeelle. Jäljet johtavat sylttytehtaalle.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat