Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

26.8.2017 07:07 ・ Päivitetty: 3.11.2017 14:50

Kommentti: Kuka siellä työmarkkinapöydässä häärääkään?

Petteri Orpo ja Antti Rinne kesäkuussa eduskunnassa.

SDP:n eduskuntaryhmä kokoontui tällä viikolla Kouvolassa ja Kotkassa. Väkeä oli liikkeellä mukavasti, Kouvolan Kauppakeskus Hansassa erittäinkin mukavasti.

Muun muassa Turun puukotukset ja tiedustelulaki puhuttivat ihmisiä. Luonnollisesti.

Demarit eivät olleet lähteneet hötkyilemään tiedustelulain kanssa. Se nähdään tärkeäksi, mutta perusoikeuksia ja kansalaisten viestintäsalaisuutta se ei saa loukata.

Sipilän (kesk.) hallituksen toimintaa ja lainvalmistelua on leimannut armoton kiire. Turun iskun jälkeenkin viesti oli, että tiedustelulain pitää olla voimassa suurin piirtein samoin tein. Ehkä se kuitenkin kannattaisi ensin valmistella kunnolla, jottei kävisi niin kuin sotelle perustuslakivaliokunnassa. Kiire voi lopulta johtaa siihen, että laki saadaan kuntoon vielä hitaammin. Eteenpäin siis ripeästi mutta samalla maltilla.

Vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto ilmoitti samoin tein sunnnuntaina Turun iskun jälkeen Ylelle olevansa valmis tiedustelulain nopeampaan käsittelyyn ja kiireelliseen menettelyyn, jos lakipaketin sisältö muuten kelpaa. Vihreiden kentältä lienee tämän jälkeen varoitettu liiasta innosta, sillä Aalto on tämän jälkeen vaatinut ”malttia ja jäitä hattuun”, varmasti itselleenkin.

”Nyt vaarana on, että hätiköidyillä ratkaisuilla vaarannetaan vapaan yhteiskuntamme perustaa”, hän kirjoitti keskiviikkona Facebookissa.

Suurituloisten vapauttaminen ei vastaisi suomalaisten oikeudentuntoa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kantoi kesäkokouksen pääpuheenvuorossaan huolta suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuudesta ja riittävien verotulojen turvaamisesta. Jos veronkevennyksiin on varaa, ne on kohdistettava pieni- ja keskituloisiin, Rinne opasti hallitusta.

”Suomen talouden kasvu ja yritysten tilanne on sellainen, että ostovoimaa voidaan veronkevennysten sijaan vahvistaa paremmin palkankorotuksilla. Kyse on julkisen talouden tasapainosta ja hyvinvointivaltion tulevaisuudesta”, hän lisäsi varovasti. Rinne puhui säällisistä palkankorotuksista.

– Minun huoleni on nyt se, ettei veropohjaa rapauteta niin, että hyvinvontipalveluista joudutaan entistä enemmän leikkaamaan tulevaisuudessa. Tämä hallitus on rahoittanut varakkaiden veronkevennyksiä velalla ja samaan aikaan leikannut pieni- ja keskituloisilta toimeentulosta, eläkeikäisiltä, työttömiltä, lapsiperheiltä, opiskelijoilta tai koulutuksesta, Rinne selvensi tiedotustilaisuudessa.

Rinne ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman nostivat esiin muun muassa rikkaisiin kohdistuvan solidaarisuusveron, joka SDP:n mukaan on pidettävä voimassa.

– En usko, että ajatus, että näistä lamatalkoista vapautetaan ensimmäisenä suurituloiset, vastaa suomalaisten oikeudentuntoa, Lindtman perusteli.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toteaa tänään Helsingin Sanomissa, että korkeimmista ansiotuloista maksetaan todella korkeaa veroa. Sitä ei voi loputtomasti nostaa.

– Uskallan puolustaa myös sitä, että joku tolkku täytyy verotuksessakin olla, hän sanoo.

Suomennettuna tämä tarkoittaa sitä, että Orpo haluaa helpottaa myös suurituloisten verotusta eli nostaa solidaarisuusveron alarajan takaisin 72 300 eurosta 90 000 euroon.

”Poliitikkojen ei pitäisi seipäälläkään koskea palkkaratkaisuihin.”

Orpon reaktio Rinteen kesäkokouspuheesiin on ollut yllättävä.

– Kyllä minä aika isosti ihmettelen sitä, että Antti Rinne vaatii taas palkankorotuksia. Minusta kenenkään poliitikon, vaikka olisi mikä ay-tausta poliitikolla, ei pitäisi sotkeentua nyt millään tavalla työmarkkinakierrokseen, Orpo lausahti Iltalehdessä.

Kuittailu Rinteelle jatkuu liki samoin sanoin tänään Helsingin Sanomissa:

– Poliitikkojen ei pitäisi seipäälläkään koskea palkkaratkaisuihin, vaikka olisi millainen ay-tausta. Neuvottelut pitää käydä työmarkkinoiden lähtökohdista. Toivottavasti löytyy työllisyyttä tukevia ratkaisuja nyt kun talous on saatu kääntymään, Orpo sanoo.

Tämä siitäkin huolimatta, että Rinne otti Kouvolassa ensisijaisesti kantaa hallituksen veropolitiikkaan.

Sen sijaan Orpo itse ja pääministeri Juha Sipilä ovat aiemmin itse olleet suoraan vaatimassa työmarkkinapöytään malttia ja opastaneet toimimaan oikein.

Suuret palkankorotukset olisivat Orpon mukaan ”virhe”.

”Kyllä ne (korotukset) saisivat olla lähempänä nollalinjaa kuin jotain muuta”, Orpo on myös ohjeistanut.

– Minä en puhu mistään prosenteista, vaan jottei jouduta verojen kautta ongelmiin hyvinvointivaltion palvelujen rahoittamisessa, sen takia palkankorotus on tärkeä ostovoiman kannalta, Rinne sanoi Kouvolassa keskiviikkona.

Jokainen voi päätellä itse, kumpi työmarkkinapöydässä häärää, Rinne vai Orpo.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU