Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Jälleen uusi liitto ilmoitti järjestöllisistä toimista – “Kaikki Jytyn sektorit osallistuvat”

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty kertoo päättäneensä järjestöllisistä toimista hallituksen suunnittelemaa irtisanomislakia vastaan.

Demokraatti

Demokraatti

“Kolmen päivän järjestöllisiin toimiin osallistuvat ke 26.9. kello 6.00 alkaen ja pe 28.9. kello 23.59 päättyen Jytyn kaikki sektorit niin kunta-ala, yksityinen kuin kirkonkin sektori. Järjestöllisiä toimia ovat vuoronvaihto- ja ylityökielto sekä säännöllisen työajan ylittävien liukumien käyttökielto”, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Liitto kertoo, että mikäli järjestöllisiä toimia on tarve laajentaa, liittohallitus tekee niistä erikseen uuden päätöksen.

Vastatoimet liittyvät hallituksen ajamaan niin sanottuun irtisanomislakiin. Jyty vaatii hallitusta vetämään pois työsopimuslain muutosesityksen valmistelun, joka heikentäisi työsuhdeturvaa alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä.

“Vähäinen työvelvoitteen laiminlyönti tai rikkominen on epämääräinen ja voi johtaa täysin kohtuuttomiin irtisanomisiin. Esimerkiksi luottamussuhteen horjuttaminen tai työyhteisön toiminnan vaikeuttaminen ovat hyvin subjektiivisia irtisanomisperusteita”, Jyty katsoo.

Lakiesitystä ei ole Jytyn mukaan mitään perusteltua syytä viedä eteenpäin, koska henkilöperusteisten irtisanomisten helpottamisesta johtuvat vaikutukset mm. Etlan ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan työllisyyteen ja talouskasvuun jäisivät lähes olemattomiksi. Laki toteutuessaan heikentäisi myös työntekijöiden yhdenvertaisuutta.

“Uhkana on, että hallituksen esitys työsopimuslain muuttamiseksi sekoittaa aivan keskeisiä työsopimuslain säännöksiä vaikeasti tulkittaviksi, aiheuttaa valitusten sekamelskan ja työllistää vain lakimiehiä.”

Jyty katsoo myös, että hallituksen esitys uhkaa luoda toteutuessaan kahdenlaiset työmarkkinat. Vaarana on, että yritykset pilkkovat toimintaansa niin, että työntekijöiden määrä jää mm. juuri alle sen kriittisen 20 työntekijän.

Työntekijän kannalta työnantajan madallettu irtisanomiskynnys on Jytyn mukaan esityksen suurin ongelma. Lain perustelut eivät pidä paikkaansa korkean irtisanomiskynnyksen osalta, sillä Suomessa irtisanomiskynnys on jo nykyisellään OECD-maiden keskitasoa.

“Useiden oikeusoppineiden lakiesityksestä antamat kommentit varoittavat sen sisältävän myös perustuslaillisia ongelmia eli sen perustuslain mukaisuus on tietyiltä osin kyseenalainen”, Jyty huomauttaa.

Järjestö korostaa, että työnantajien asemaa on jo viime vuosina helpotettu mm. koeaikaa pidentämällä neljästä kuukaudesta kuuteen. Takaisinottovelvoiteaikaa on myös mm. lyhennetty irtisanomisen perusteen ollessa taloudellinen tai tuotannollinen.

Jyty on STTK:n jäsenliitto ja se edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE