Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Janne Riiheläinen: Putinia ei haittaa häviö Ukrainassa – jos oma kansa ei saa sitä tietää

Antti Pitkäjärvi
Kolumnit

Janne Riiheläinen

Kirjoittaja on bloggaaja ja turvallisuuspolitiikan kommentaattori.

Vladimir Putinia ei haittaisi, vaikka hän lännen silmissä häviäisi sotansa Ukrainassa. Pääasia hänelle on varmistaa, että kotiyleisö pitää sotaa voitollisena.

Janne Riiheläinen

Venäjän suurhyökkäyksen vuosipäivän keskusteluita hallitsi länsimainen näkemys tai oletusarvo siitä, että Vladimir Putin on häviämässä käynnissä olevan sotansa.

Sodan strategiset tavoitteet, alistaa Ukraina ja pakottaa muu Eurooppa hyväksymään Venäjälle etupiiri, ovat tosiaan epäonnistuneet.

Sodan tuloksena Ukraina tulee lähivuosikymmeninä olemaan Venäjään vähintään äärimmäisen epäluuloisesti suhtautuva demokraattinen sotilaallinen mahti sen kyljessä.

Demokraattiset maat puolestaan ovat pitäneet rivinsä kunnossa ja torjuneet päättäväisesti Kremlin pyrkimykset ottaa Venäjän naapurimaita vaikutusvaltansa alle. Tämä yhtenäisyys on myös Suomelle äärimmäisen tärkeä asia.

SILLE, miksi Putin ilmeisesti kuitenkin uskoo voivansa edelleen voittaa sotansa Ukrainassa, lienee monia syitä.

Putinin korvien välin arvuuttelu on ollut viime vuosina suosittua toimintaa, ja siitähän tässä on pitkälti kyse. Toki olosuhteista voi hakea todennäköisyyksiä, jotka auttavat selittämään miksi Putin haluaa edelleen jatkaa sotaa, jossa ei enää ole mahdollista saavuttaa alkuperäisiä tavoitteita.

Lisää aiheesta

Venäjän johdon voi olla vaikea hyväksyä tappion ajatusta jo siksi, että se voisi hyvinkin tarkoittaa Putinin vallan loppua.

Putin on vakuuttanut kansalle, että hänen johtamansa Venäjä on taas suuri, kunnioitettu ja pelätty suurvalta. Tappio Ukrainassa veisi perustan hänen asemaltaan vahvan imperiumin johtajana.

Osa Putinin uskosta omiin voitonmahdollisuuksiinsa perustunee myös siihen, että hänelle on melkeinpä samantekevää, mitä muualla maailmassa ajatellaan sodan lopputuloksesta.

Pääasia Putinille on, että Venäjällä sotaa pidetään voittona. Siihen hänellä on taas kaikki keinot vaikuttaa.

Pääasia Putinille on, että Venäjällä sotaa pidetään voittona. Siihen hänellä on taas kaikki keinot vaikuttaa.

Sota läheistä veljeskansaa vastaan on ollut mahdollista vain pitkään jatkuneen, raa’an valheellisen propagandan avulla.

PUTININ uskoa omiin mahdollisuuksiinsa pitänee yllä myös hänen pitkän valtakautensa kokemukset muiden maiden valtiojohdoista.

Putin on nähnyt vuosituhannen vaihteen jälkeen demokraattisten maiden johtajien tulevan ja menevän.

Demokratioissa valta aina vaihtuu. Uudet vallanpitäjät ovat yleensä olleet kokemattomuuttaan tai muista syistä alussa pehmeämpiä Kremliä ja sen pyrkimyksiä kohtaan.

Nytkin Putin voi hyvin laskea, että pitämällä sotaa yllä, sen voitto on parhaiten hänen ulottuvillaan silloin, kun demokraattisten maiden johtajat vaihtuvat.

Tässä laskelmoinnissa keskeisenä osana lienevät Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024. Mikäli republikaanit nousevat valtaan, pahimmillaan Donald Trump presidenttinä, tietää se kylmää kyytiä paitsi Ukrainalle, myös muille Yhdysvaltain liittolaisille Euroopassa.

PALJON on arvailtu myös sitä, mitä Putin oikeasti tietää ja mitä ei. Tiedustelutaustaisena ihmisenä hän ymmärtää tiedon arvon päätöksenteon pohjana, mutta itsevaltiaita on usein tapana pönkittää heidän toivomillaan tiedoilla – sen sijaan että tieto olisi oleellista tai realistista.

Tätä tilannetta lienee pahentanut korona-ajan eristäytyneisyys, kun Putinia lähellä olevien ihmisten joukko kutistui hyvin rajatuksi.

Venäjä teki ilmeisesti hyökkäyspäätöksensäkin hyvin pienessä piirissä, tiukasti salattuna loppuun asti. Osa Venäjän asevoimien heikkoa menestystä johtuikin siitä, etteivät sotilaat tienneet mitä olivat tekemässä, missä ja miksi.

Joka tapauksessa on selvää, että Putin jatkaa sotaa niin kauan kuin uskoo voivansa voittaa. Häviö tarkoittaisi myös hänen häviötään, ennemmin tai myöhemmin.

Siihen asti meidän on jaksettava ja ennen kaikkea autettava Ukrainaa jaksamaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE