Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jari Lindström: “Ymmärtääkö jokainen mitä hallitusohjelma pitää sisällään ja mitä siihen sitoutuminen oikeasti tarkoittaa? Ei ymmärrä”

LEHTIKUVA

Entinen työministeri Jari Lindström (sin.) pohtii blogissaan, voisiko samankaltainen tilanne toistua kuin kävi aikanaan Sipilän (kesk.) hallituksessa.

Demokraatti

Demokraatti

Käytännössä puhe on perussuomalaisten hajoamiseen johtaneesta kehityksestä.

Lindström on saanut pontta kirjoitukselleen Ilta-Sanomien jutusta, jossa kerrotaan kokoomukseen sinisistä siirtyneen entisen kansanedustajan Simon Elon tulevasta kirjasta.

– On mahdollista, että hallitusvastuu toisi eteen samankaltaisen tilanteen, jossa puolueen, minkä tahansa puolueen, kannattajakunta ja jäsenistö pettyvät omiinsa hallituksessa.

Lindström sanoo puhuvansa teoreettisesta tilanteesta ja kirjoittaa:

– Puolue istuu seuraavassa hallituksessa laittamassa Suomen taloutta kuntoon. Se joutuu tekemään/suostumaan kipeisiin leikkauksiin ja sopeuttamistoimiin niiden ollessa myös sellaisia, jotka suututtavat oman äänestäjäkunnan. Mitkä ovat vaihtoehdot? Poistua hallituksesta tai jatkaa siellä. Jos pelottaa, ei kannata mukaan pyrkiä alun perinkään. Enkä tarkoita että hallituksessa olla ”hinnalla millä hyvänsä”. Mutta ei sinne pidä mennä myöskään kepein ajatuksin.

– Toisessa skenaariossa kositaan tätä äänestäjäkuntaa ja toisessa tehdään se mikä välttämätöntä. Jos vaikkapa puututaan työllisyystoimena yleissitovaan työehtosopimusjärjestelmään, tavalla tai toisella, niin mikähän mahtaa olla reaktio? Jos puolue on saanut merkittävän tuen vaikka duunareilta, niin millaisia työllisyystoimia tällainen puolue uskaltaa tehdä? Sitä kannattaa pohtia hetki.

Lindström kirj0ittaa, että tällaisten rutto- ja kolera -valintojen eteen joutuu kun lähtee hallitukseen.

– Kestääkö porukan ”perse merivettä”? Ymmärtääkö jokainen mitä hallitusohjelma pitää sisällään ja mitä siihen sitoutuminen oikeasti tarkoittaa? Ei ymmärrä. En usko. Eikä edes eduskuntaryhmässä tämä kaikki välttämättä aukea, Lindström sanoo.

– Loppujen lopuksi kun puolue valitsee vastuun kantamisen ja päättää mennä hallitukseen, sen on osin laitettava sivuun oma puolueohjelmansa ja toimittava lojaalisti hallitukselle ja Suomen parhaaksi. Joskus tämä tarkoittaa sitä, että oma etu on jätettävä taka-alalle.

Entinen kansanedustaja ja työministeri, oikeusministerinäkin toiminut Jari Lindström on nykyisin Kuntaliiton ja Työ- ja elinkeinoministeriön projektikoordinaattori työllisyyden kuntakokeiluissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE