Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Järjestöiltä vetoomus: Yrityslähestymiskielto tarvitaan pian

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kuvituskuvaa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on sitoutunut yrityslähestymiskiellon säätämiseen. Useat järjestöt peräänkuuluttavat nyt lupauksen toteuttamista käytännössä.

Demokraatti

Demokraatti

Järjestöjen mukaan myymälävarkaudet ja häiriökäyttäytyminen kaupoissa ovat kovassa kasvussa, joten lainsäädäntötyön käynnistämistä ei tule enää lykätä. Uusi laki tarvitaan erityisesti työ- ja asiointiturvallisuuden takaamiseksi, sillä joukko asiakkaita aiheuttaa toistuvasti vakavan turvallisuusuhan kaupan henkilökunnalle ja samalla asiakkaille, järjestöt sanovat tiedotteessaan.

“Poliisille ilmoitetut myymälävarkaudet ja näpistykset ovat lisääntyneet viimeisen vuoden aikana 10 prosenttia ja vuodesta 2019 lähtien jopa 26 prosenttia. Kaupan yrityksiin kohdistuvat ryöstöt ovat lisääntyneet samassa ajassa 15 prosenttia. Tilastot ovat karut ja kiistattomat. Jokainen myymälävarkaustilanne on todellinen uhkatilanne, joka pahimmillaan kärjistyy vakavaksi väkivallaksi, kun teko havaitaan. Jopa 80 prosentilla kiinnijääneistä on jokin vahingoittamisen väline mukanaan, kuten nyrkkirauta, puukko tai jopa käsiase”, tiedotteessa kerrotaan.

Samaan aikaan myymälän henkilökuntaan kohdistuva epäasiallinen käytös, uhkailu ja häirintä ovat lisääntyneet merkittävästi – jopa enemmän suhteessa varkauksiin. Kaupan liiton kuluttajakyselyjen mukaan suomalaiset ovat aiempaa useammin törmänneet muiden asiakkaiden häiriköintiin asiakaspalvelutilanteissa.

Palvelualojen työntekijöiltä vuonna 2023 kysyttäessä 70 prosenttia vastaajista oli kohdannut työssään asiakkaiden taholta häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä viimeisen vuoden aikana. Poliisin tilastoimat järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamistapaukset ovat myös lisääntyneet viime vuosina selvästi.

JÄRJESTÖT painottavat, että pitäisi olla itsestään selvää, että seksuaalinen ahdistelu, muu uhkaava käyttäytyminen tai sanallinen loukkaaminen eivät kuulu kenenkään työpaikalle.

Koska työntekijöihin ja muihin asiakkaisiin kohdistuva uhkailu, häirintä ja suoranainen väkivalta piinaavat palvelualoilla hyvin laajasti, on tilanteeseen saatava järjestöjen tiedotteen mukaan muutos ja siksi tarvitaan laki yrityslähestymiskiellosta. Sen avulla työnantaja voisi nykytilannetta paremmin huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta.

Tällä hetkellä työnantaja ei voi työntekijöitään suojatakseen lähestymiskieltoprosessia aloittaa, vaikka työturvallisuuden varmistaminen on työnantajan lakisääteinen tehtävä.

“Yhteiskunnan on annettava selvä viesti, että epäasiallisella käyttäytymisellä toisen ihmisen työpaikalla voi olla vakavat seuraukset. Häirintä, uhkailu ja väkivalta työpaikoilla ovat omiaan aiheuttamaan yhteiskunnassa myös laajempaa sisäistä turvattomuuden tunnetta”, tiedotteessa painotetaan.

Laki yrityslähestymiskiellosta antaisi työnantajalle mahdollisuuden hakea asiakkaalle kiellon tulla asiointitilaan, jos tämä käyttäytyy uhkaavasti ja vaarantaa työntekijöiden ja/tai asiakkaiden turvallisuuden.

Vetoomuksen Suomen hallitukselle, eduskunnalle ja ministeriöille jättävät:

Kari Luoto, toimitusjohtaja, Kaupan liitto

Jyri Häkämies, toimitusjohtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Tuomas Aarto, toimitusjohtaja, Palvelualojen työnantajat PALTA ry

Annika Rönni-Sällinen, puheenjohtaja, Palvelualojen ammattiliitto PAM

Jarkko Eloranta, puheenjohtaja, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK

Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät

Juho Romakkaniemi, toimitusjohtaja, Keskuskauppakamari

Ilkka Nieminen, vt. toimitusjohtaja, Päivittäistavarakauppa PTY ry

Ulla Pöllänen, toimitusjohtaja, Erikoiskaupan liitto ETU ry

Jari Salonen, toimitusjohtaja, Liikennepalvelukauppiaat ry

Arno Ahosniemi, toimitusjohtaja, Finanssiala ry

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE