Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Jäsenkysely kertoo karun totuuden: Jos palkkaero ei häviä, julkinen puoli alkaa kiinnostaa

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sote ry:n toteuttaman jäsenkyselyn tulokset kertovat vaikeasta tilanteesta yksityisellä sosiaalipalvelualalla.

Demokraatti

Demokraatti

Vastaajista 41 prosenttia kertoi harkitsevansa työpaikan vaihtoa julkiselle sektorille, jos palkkaus samasta työstä on selvästi pienempi yksityisellä puolella.

35 prosenttia vastaajista kertoi tässä tapauksessa vaihtavansa julkiselle sektorille varmasti. Palkkaero sektoreiden välillä on suurin yksittäinen kiistakysymys käynnissä olevissa palkkaneuvotteluissa.

Sote ry:hun kuuluvat hoitajajärjestöt Super ja Tehy sekä toimihenkilöliitto Erto.

Hoitoala kokonaisuudessaan kärsii työvoimapulasta ja yksityinen sosiaalipalveluala pärjää heikosti kilpailussa työntekijöistä jo lähtökohtaisesti alemman palkkatason takia.

SOTE RY:N toteuttaman kyselyn mukaan vain 11 prosenttia vastaajien työyksiköistä pystyy täyttämään kaikki tulevan kesän sijaisuudet. Tästä huolimatta lähes puolet vastaajista kertoo, ettei omalla työpaikalla edes pyritä houkuttelemaan lisätekijöitä korkeammalla palkalla tai palkanlisillä.

Työntekijöiden ja sijaisten huono saatavuus vaikeuttaa työehtosopimuksen mukaisten kesälomien järjestämistä, kyselystä selviää. Reilussa kolmanneksessa työpaikkoja työntekijöiden kesälomia joudutaan jakamaan lyhyempiin pätkiin sijaispulan takia.

Kokemus epäoikeudenmukaisuudesta kesälomien jakamisen järjestämisessä toistuu vastauksissa. Alle puolet vastaajista kokee kesälomien järjestämisen tapahtuvan tasapuolisesti.

– Vaatimus kesälomien pitämisestä lyhyemmissä pätkissä, kohdistui se sitten koko yksikköön tasaisesti tai ei, on vain yksi esimerkki siitä, miten työnantajan haluttomuus satsata työpaikkojen vetovoimaan ajan myötä heikentää myös vakituisten työntekijöiden työoloja ja mahdollisuuksia palautua vaativasta työstä, Superin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola toteaa tiedotteessa.

TYÖVOIMAPULA ja työolosuhteiden heikentyminen juontavat Superin mukaan juurensa samasta kehityskulusta. Hoitotyö on ollut palkkakuopassa jo vuosien ajan, eikä tarjolla oleva palkka vastaa työn vaatimuksia. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla palkat ovat tunnetusti jopa satoja euroja alhaisempia kuin julkisella.

– Sama palkka samasta työstä on perustavanlaatuinen, yhteisesti jaettu arvo suomalaisessa yhteiskunnassa. Hoitajien kokemus tasapuolisuuden puutteesta niin palkanmaksussa kuin esimerkiksi kesälomien järjestämisessä nakertaa hoitajien tunnetta oman työn arvostuksesta, Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

Yksityisen sosiaalipalvelualan palkkaneuvotteluita on käyty tammikuusta alkaen, toistaiseksi tuloksetta. Työntekijäosapuolen asettamat lakot alkoivat 23. toukokuuta useissa ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä ja varhaiskasvatuksen yrityksissä. Lisää lakkovaroituksia on annettu ensi viikolle.

Sote ry toteutti jäsenkyselyn ajalla 20.-27. huhtikuuta. Kyselyyn vastasi yhteensä 4 303 yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevää jäsentä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE