Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

13.10.2022 11:17 ・ Päivitetty: 13.10.2022 11:17

JHL haluaa kiristää työelämän lainsäädäntöä – eroon perusteettomista määräaikaisuuksista ja nollatuntisopimuksista

JHL

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL haluaa tiukentaa työelämän lainsäädäntöä väärinkäytösten karsimiseksi. Liitto julkisti hallitusohjelmatavoitteensa torstaina.

Demokraatti

Demokraatti

JHL vaatii työelämän lainsäädännön kiristämistä, jotta perusteettomista määräaikaisuuksista ja nollatuntisopimuksista päästään eroon. Ne pitäisi liiton mukaan perustella nykyistä paremmin.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine (kuvassa) toteaa tiedotteessa, että nollatuntisopimuksia saisi käyttää vain työvoiman tarpeen vaihdellessa poikkeuksellisen voimakkaasti.

”Työnantaja ei saisi enää jatkossa käyttää seurauksitta väärin nollatuntisopimuksia. Haluamme, että perusteettomat määräaikaisuudet kielletään nykyistä tiukemmin työsopimuslaissa. Valvontaa on kehitettävä ongelmiin puuttumiseksi sekä työntekijän aseman ja oikeusturvan parantamiseksi riitatilanteissa”, hän sanoo.

Hallitusohjelmatavoitteissaan liitto nostaa esiin myös alipalkkauksen kriminalisoinnin. Niemi-Laine muistuttaa, että alipalkkaukseen syyllistynyt työnantaja pääsee nykyisin kuin koira veräjästä.

”Siitä pitää tehdä rangaistavaa eli liian pienen palkan maksaminen kriminalisoidaan sekä säädetään viranomaisille oikeus puuttua alipalkkaukseen esimerkiksi määräämällä yhteisösakko”, hän sanoo.

”Pitää selvittää mahdollisuus säätää rikoslakiin erillinen palkkarikosta koskeva pykälä. Todistustaakka alipalkkauksessa pitää sälyttää yrityksille”, hän jatkaa.

Niemi-Laine näkee mahdollisuuksia paikallisen sopimisen kehittämisessä. JHL:n mukaan pohjana pitää olla valtakunnalliset työehtosopimukset.

”Paikallisten sopimusten lainsäädäntöä, esimerkiksi työaika- ja vuosilomalakia, kehitettäessä täytyy ottaa huomion työehtosopimusten ensisijaisuus työehdoista sovittaessa.”

Työelämän kehittämisessä hyvänä perustana Niemi-Laine pitää kolmikantaa, jossa yhteistyössä ovat mukana työnantaja- ja työntekijäjärjestöt sekä valtiovalta.

”Yleissitovalla työehtosopimuksella turvataan työntekijöiden vähimmäistyöehdot sellaisissa yrityksissä, jotka eivät ole minkään työnantajajärjestön jäseniä. Työmarkkinoiden sopiminen perustuu jatkossa sekä yleissitoviin että normaalisitoviin työehtosopimuksiin, joita paikallinen sopiminen valtakunnallisissa työehtosopimuksissa sovitulla tavalla täydentää”, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU