Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

JHL näkee paljon hyvää hallituksen ohjelmassa: ”Työmme on nyt tuottanut tulosta”

Nora Vilva

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL iloitsee siitä, että luottamus on palaamassa Suomen työmarkkinoille.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Hallitusohjelma palauttaa Suomea työelämän kehittämisessä takaisin luottamuksen tielle, kun hallitus lähtee tekemään työelämän uudistuksia kolmikannassa, liitto toteaa tiedotteessaan.

Monet JHL:n tärkeistä tavoitteista ovat päässeet osaksi hallitusohjelmaa. JHL on tyytyväinen, että hallitus sitoutuu pitämään huolta työntekijöiden suojelusta. Ohjelmassaan hallitus lupaa tukea esimerkiksi pätkätöissä ja nollasopimuksilla työskentelevien asemaa.

Myös työttömien tilanne paranee tulevalla hallituskaudelle.

– Aktiivimallin raipat puretaan, työttömyyden alun palveluita tehostetaan ja työttömien henkilökohtaiset tarpeet pyritään huomioimaan nykyistä paremmin. JHL on vastustanut aktiivimallia määrätietoisesti alusta alkaen. Olemme tyytyväisiä, että työmme on nyt tuottanut tulosta, puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine huoahtaa.

JHL on julkisen alan suurin ammattiliitto. Liiton puheenjohtaja arvioi, että uusi kuntien talous voidaan saada vakaantumaan uuden hallitusohjelman pohjalta. Hallitusohjelman mukaan kuntatalouden valtionosuusleikkaukset päättyvät vuonna 2020.

”Valtion pitää kompensoida lisäkulut kunnille kokonaan.”

Hallitus tahtoo parantaa monia julkisia palveluita.

– Sote-palveluissa tehdään tärkeä muutos, kun hoivahenkilöstön vähimmäismitoitus (0,7 ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä) kirjataan vihdoin lakiin. Samalla hoito- ja tukipalvelutyöntekijöiden työnjakoa selkiytetään.

Myös varhaiskasvatukseen on tulossa tuntuvia parannuksia. Vanhemmille tulee subjektiivinen oikeus saada lapsensa täysipäiväisesti varhaiskasvatukseen. Yli 3-vuotiaiden ryhmäkokoja pienennetään.

– Hallitus näyttää ymmärtävän, miten tärkeää julkinen varhaiskasvatus on. JHL on pitänyt varhaiskasvatuksen asiaa aktiivisesti esillä, Niemi-Laine muistuttaa.

Hallitus ottaa vahvasti kantaa myös yksityisen päivähoidon laatuun. Yksityisen varhaiskasvatuksen pitää olla luvanvaraista ja sen pitää toimia samoilla laatuvaatimuksella kuin julkisenkin.

Palveluiden parantaminen lisää kuntien velvoitteita. Myös veromuutokset vaikuttavat kuntien talouteen.

– Valtion pitää kompensoida lisäkulut kunnille kokonaan. Kunnat tarvitsevat rahaa myös siihen, että kiky-sopimuksella leikatut lomarahat saadaan maksettua jatkossa työntekijöille. JHL on tyytyväinen, koska nämä rahat on nyt turvattu, Niemi-Laine huomauttaa.

Jos hallitusohjelman lupaukset pitävät, Suomi muuttuu JHL:n mukaan tällä hallituskaudella nykyistä tasa-arvoisemmaksi. Liiton mielestä hallituksen pitää toteuttaa samanpalkkaisuus- ja tasa-arvotavoitteet, jotka se on kirjannut ohjelmaansa.

Palkkasyrjintään halutaan puuttua muun muassa niin, että luottamusmiehet ja muut henkilöstöedustajat voivat entistä tehokkaammin puuttua asiaan.

– Ammattiliitot joutuvat jatkuvasti tekemisiin sukupuolten palkkaerojen kanssa, koska valtaosa ammattiliittojen jäsenistä on naisia. Uusi hallitusohjelma antaa lisävoimaa myös ay-liikkeelle, Niemi-Laine toteaa.

JHL: Alipalkkauksesta pitää päästä eroon.

Hallitus aikoo laittaa myös suomalaisten perhevapaat uusiksi. Muutos tehdään kunnianhimoisella mallilla, jota JHL on kannattanut. Isille kiintiöityjä kuukausia pidennetään niin, että äitien käytettävissä olevat vapaat eivät vähene.

Myös työehtojen valvonta on tehostumassa, kun hallitus selvittää keinoja, joilla tahalliseen alipalkkaukseen voidaan puuttua. Vastaisuudessa liian pientä palkkaa maksavat työnantajat voisivat esimerkiksi saada rangaistuksen. JHL:n mielestä alipalkkauksesta pitää päästä Suomessa eroon.

JHL on ollut pitkään mukana #Ykkösketjuun kampanjassa, jonka tavoitteena on saada Suomeen yritysvastuulaki. Laki on nyt saatu mukaan hallitusohjelmaan.

– On suorastaan upeaa, että Suomesta halutaan tehdä edelläkävijämaa yritysten yhteiskuntavastuussa, Niemi-Laine tiivistää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE