Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Akavalta tulee ruusuja ja risuja: “Ei ole tarpeeksi kunnianhimoa kohdata 2030-luvun osaamisen haasteita”

Korkeakoulutettujen työmarkkinajärjestö Akava pitää hyvänä, että hallitusohjelmassa lisätään panostuksia tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin. Sen mielestä kirjaukset eivät kuitenkaan riitä täysin korjaaman kahden edellisen hallituskauden aikana tehtyjä leikkauksia

Demokraatti

Demokraatti

Akava pitää perhevapaauudistuksen toteuttamista tärkeänä, mutta se olisi luopunut nykyisenkaltaisesta kotihoidontuesta.

– Hallitusohjelmassa ei mielestämme ole tarpeeksi kunnianhimoa kohdata 2030-luvun osaamisen haasteita. Se on osalle suomalaisista hyvä, mutta tulevaisuusinvestoinnit kokonaisuutena eivät vie Suomea eteenpäin, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder toteaa tiedotteessa.

Hänen mielestään innovaatiopanostukset Business Finlandin tukiin on hyvä suunta, mutta tavoitteena tulisi olla neljä prosenttia bruttokansantuotteesta vuoteen 2027 mennessä.

Hallitusohjelmassa päätetty oppivelvollisuuden pidentäminen turvaa Akavan mukaan paremmin jokaiselle vähintään toisen asteen tutkinnon suorittamisen ja luo polkua työllistymiseen.

– Lisävoimavarat varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen ovat tärkeitä tulevaisuusinvestointeja. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut saavat jatkossa indeksikorotukset, mutta korkeakoulujen rahoitusta ei edelleenkään saada nostettua kansainväliselle tasolle. Jatkuvan oppimisen konkreettiset tavoitteet jäävät liian epäselviksi hallitusohjelmassa, Fjäder huomauttaa.

Akava odottaa, että uudistus lisää työelämän ja sukupuolten välistä tasa-arvoa ja perheiden valinnanmahdollisuuksia. Lisäksi Akava edellyttää valmistelulta, että uudistuksella on myönteinen vaikutus työllisyyteen.

Lisää aiheesta

“Hallituksella on kuitenkin päävastuu edellytyksistä uusien työpaikkojen syntymiseen.”

Fjäder huomauttaa, että hallitusohjelma perustuu liiaksi oletukseen, että talous kehittyy suotuisasti.

– Julkisen talouden tasapaino ja työllisyydestä huolehtiminen edellyttävät kykyä reagoida nopeasti, jos suhdanne edelleen heikkenee.

Hän pitää hyvänä, että uusia työpaikkoja pyritään luomaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyöllä.

– Hallituksella on kuitenkin päävastuu edellytyksistä uusien työpaikkojen syntymiseen. Erityisesti toimenpiteitä on suunnattava siihen, että pelkän perusasteen suorittaneiden työllisyysastetta saadaan merkittävästi nostettua.

Sisäisen turvallisuuden hoitoon lisätään noin 300 ja ulkoisen turvallisuuden hoitoon noin 100 henkilötyövuotta.

– Turvallisuustilanne on muuttunut, joten resurssien lisääminen on vastaisuudessakin välttämätöntä. Puolustusvoimien työaikalaki, joka on vuodelta 1970, tulee uudistaa, Fjäder edellyttää.

Akava pitää myönteisenä, että hallitusohjelmassa on linjaus kilpailukieltojen käytöstä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE