Nyheter

JHL:s strejk växer: Tåg och lokaltrafik stannar, omfattande arbetsnedläggelse inom energibranschen

Arja Jokiaho

Finlands tågtrafik, exklusive nattågen, stannar upp fredagen den 2 februari. JHL:s strejk stoppar även metrotåg, spårvagnar och lokaltågen inom huvudstadsregionen. Strejken varar i ett dygn. I början av februari sker även en omfattande strejk inom energibranschen.

ABL

 

 

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s politiska strejker i januari-februari växer allt mer i omfattning. Fredagen den 2 februari stoppar JHL:s strejk Finlands tågtrafik i ett dygn. Nattågen i norra Finland är avgränsade utanför strejken. Strejken gäller arbetsskift som börjar fredagen den 2 februari 2024 klockan 00.01-23.59.

Strejken stoppar metro- och spårvagnstrafiken i Helsingfors. Även spårvagnstrafiken i Tammerfors står stilla under strejken. Busstrafiken påverkas också, eftersom Helsingfors busstrafik Ab och Åbo stadstrafik deltar i strejken.

JHL och andra fackförbund ordnar även en strejk inom energibranschen 1-2.2.2024. Strejken omfattar flera bolag som ansvarar för att bygga och underhålla elnät. Strejken gäller arbetsskift som börjar mellan torsdagen den 1 februari klockan 00.01 och fredagen den 2 februari 2024 klockan 23.59.

Raideammattilaisten osasto Kaakon Satamat JHL ry ordnar en politisk strejk som varar i ett dygn (24 h) 1.2.2024 vid bangårdar och delar av hamnarna i Fredrikshamn och Kotka. I praktiken står all verksamhet vid bangårdarna stilla. Kaakon Satamat JHL ry:s medlemmar deltar också i strejken som JHL har utlyst vid VR-Group fredagen den 2 februari.

Fackförbundet JHL har redan tidigare meddelat om omfattande strejker inom flygtrafiken och huvudstadsregionens småbarnspedagogik. Även andra fackförbund ordnar rejäla strejker i januari-februari. Strejkerna är oundvikliga, eftersom regeringen driver igenom brutala försämringar i arbetslivet och vägrar förhandla med löntagarna, påminner JHL:s tf. ordförande Håkan Ekström.

– Regeringens reformer är fördelaktiga endast för arbetsgivarna. Det är inte överraskande, eftersom regeringsprogrammet är som en kopia av EK:s och andra arbetsgivarorganisationers valmålsättningar. Regeringen förhandlar inte, den dikterar. Resultatet av denna politik syns nu i form av omfattande strejker, säger Ekström.

Strejkerna inom trafik- och energibranschen är en del av FFC:s Vägande skäl-kampanj, som protesterar mot regeringens orättvisa politik. Fackförbundet JHL har ordnat politiska strejker sedan hösten 2023, och strejkerna har stegvis utökats. Förbundet är fortfarande redo för fortsatta åtgärder om regeringen inte är villig att förhandla om arbetsmarknadsreformerna.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE