Nyheter

Finlands flygtrafik stannar upp den 1-2 februari, JHL deltar med full kraft i strejken

Arja Jokiaho

Flygtrafiken stannar upp på nästan alla flygplatser i Finland i två dygns tid. Strejken börjar torsdagen den 1 februari och utöver JHL deltar flera andra fackförbund.

ABL

 

 

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och de andra fackförbunden stoppar den kommersiella flygtrafiken i Finland den 1-2 februari. De JHL-medlemmar som arbetar för Finavia eller Airpro deltar i strejken. Strejken gäller arbetsskift som börjar mellan torsdagen den 1 februari 2024 klockan 00.01 och fredagen den 2 februari 2024 klockan 23.59.

Strejken påverkar verksamheten vid alla Finavias flygplatser, exklusive flygplatserna i Halli och Utti, vilket betyder att strejken gäller alla de stora flygplatserna i Finland.

Strejken gäller inte sådana arbetsuppgifter där ett avbrott i arbetet skulle medföra fara för människors liv, hälsa eller egendom.

Fackförbundet JHL är tvunget att ta till tunga stridsåtgärder, eftersom regeringen fortfarande försöker få igenom stora försämringar i arbetstagarnas ställning. Facket beslutade om att delta i strejken efter noggrant övervägande, säger JHL:s tillfälliga ordförande Håkan Ekström.

– Strejken är en politisk stridsåtgärd som inte är riktad mot arbetsgivarna. Jag förstår att strejken ställer till svårigheter och frustration för många passagerare. Vi har dock inte något annat val än att inleda ännu tuffare strejker. Regeringen dikterar igenom försämringar som skrotar den finländska arbetsmarknaden. Man borde förhandla och på det sättet hitta omfattande lösningar till situationen.

Strejken är en del av FFC:s Vägande skäl-kampanj, som protesterar mot regeringens orättvisa politik. Regeringen har redan fattat beslut om flera nedskärningar i socialskyddet. Ett antal lagförslag som undergräver arbetstagarnas grundläggande rättigheter ska gå vidare till riksdagen för behandling under våren.

Fackförbundet JHL har under hösten och början av vintern 2023 ordnat flera politiska strejker. Fackförbundet är fortfarande redo att vidta ytterligare åtgärder om regeringen inte är villig att förhandla.

– Regeringen planerar att försämra arbetstagarnas trygghet, försvaga kollektivavtalens bindande verkan och begränsa arbetstagarnas strejkrätt. Målen i regeringsprogrammet är i omfattande grad tagna direkt från näringslivets mål. Vi kan inte stå handfallna när våra medlemmar berövas möjligheten att försvara anständiga arbetsvillkor, poängterar Ekström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE