Työmarkkinat
27.11.2020 16:25 ・ Päivitetty: 27.11.2020 16:25
Jo yli puolet merimiehistä on lomautettu – Merimies-Unioni vaatii: ”Suomen valtion on pidettävä huolta kansallisesta merenkulustaan”
Suomen Merimies-Unioni muistuttaa, että suomalaiset varustamot tarvitsevat vastaisuudessakin koronatukia, jotta niiden toiminta voi jatkua.
– Suomen valtion on pidettävä huolta omasta, kansallisesta merenkulustaan: varustamoista, Suomen lipun alla purjehtivista laivoista ja merenkulkijoista, jotta turvaamme kansallisen huoltovarmuutemme kaikissa olosuhteissa, ammattiliitto painottaa tiedotteessa.
Merimies-Unioni huomauttaa, että suomalainen merenkulku on syvimmässä kriisissä 30 vuoteen. Suomessa työskentelee 6 700 merimiestä, joista yli puolet ovat tällä hetkellä lomautettuna.
– Pitkään jatkuneet matkustusrajoitukset ovat johtaneet jo irtisanomiin matkustaja-alusvarustamoissa. Viking Line -varustamo irtisanoi loppusyksystä 180 maahenkilöstöstään, kun matkustajia ei ole.
Helsingin ja Tukholman välinen risteilyliikenne on pysähtynyt.
– Pelkkä rahti ei riitä kannattelemaan matkustaja-alusvarustamoiden toimintaa, vaan tarvitaan myös matkustajia.
Merimies-Unionin mukaan työt ovat loppuneet kokonaan kolmelta Suomen lipun alla purjehtivalta matkustaja-alukselta: Viking Linen M/s Mariellalta ja M/s Gabriellalta sekä Tallink Siljan M/s Silja Serenadelta.
Lisää aiheesta
Unioni kertoo, että alusten suomalainen miehistö on lomautettu. Suomalaisia merimiehiä on tällä hetkellä lomautettuna eri varustamoista yhteensä toista tuhatta.
”Kilpailu Itämeren meriliikenteessä tulee kiristymään entisestään.”
Merimies-Unioni muistuttaa, että työtä vaille jääneet Suomen lipun alla olevat matkustaja-alukset olivat valmiita siirtymään muille linjoille töihin.
– Töitä ei kuitenkaan annettu niille, vaan Suomen valtion koronatukia on suunnattu myös vieraiden lippujen alla purjehtiville aluksille, jotka hoitavat Suomen huoltovarmuuskuljetuksia.
Ammattiliitto huomauttaa, että mitä pidempään suomalaiset merimiehet ovat työttömänä, sitä suuremmaksi kasvaa työttömyyden hinta yhteiskunnalle. Esimerkiksi Ahvenanmaalla on työttömänä tällä hetkellä koronapandemian taloudellisena seurauksena tuhansia talouksia.
– Yksi suomalainen matkustajalaiva työllistää merimiesten lisäksi alihankkijoita, muonitus- ja huoltofirmoja, joten kerrannaisvaikutukset heijastuvat laajalle, jopa tuhansille ihmisille.
Euroopassa useat valtiot keskittävät voimavaransa tällä hetkellä omaan taloudelliseen selviytymiseen koronakriisistä. Merimies-Unioni ihmettelee, miksei Liikenne- ja viestintävirasto Traficom menettelisi samoin.
– Kilpailu Itämeren meriliikenteessä tulee kiristymään entisestään. Suomalaisten varustamoiden tulevaisuus on hyvin epävarma mitä pidempään koronakurimus tulee jatkumaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Työmarkkinat
16.10.2020 16:38
”Onko meillä enää kohta työpaikkoja?” – merimiesten uusi kippari suomii Euroopan tiukimpia matkustusrajoituksia
Politiikka
2.10.2020 11:34
Liitosta painava jyrähdys: Matkustajaliikenne Viroon, Ruotsiin ja Saksaan avattava välittömästi – ”Tässä voi olla konkurssissa tätä menoa Oy Suomi Finland Ab”
Työmarkkinat
23.9.2020 13:38
”Ihmiset eivät enää risteile” – merenkulkuala vaatii hallitukselta muuta kuin soutamista ja huopaamista
Politiikka
22.9.2020 11:42
”Suomalaiset työntekijät lomautetaan ja heidän tilalleen saapuvat virolaiset merimiehet” – Merimiesliitot vaativat merenkulun koronatuen kohdistamista suomalaisaluksille