Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Johanna Loukaskorpi: Ihmisten hyvinvointiin satsaaminen kannattaa aina

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi edusti Tamperetta Eurocities –järjestön tilaisuudessa Euroopan parlamentissa helmikuussa.

Eduskuntavaaleissa on kysymys ihmisten arjen asioista. Se on varmaa, että huhtikuussa ratkaistaan myös suomalaisen koulutuksen tulevaisuus.

Näin ajattelee SDP:n eduskuntavaaliehdokas, Tampereen kaupungin hyvinvoinnin palvelualueen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi.

– Hallitus on leikannut satoja miljoonia euroja koulutuksesta ja edellisten eduskuntavaalien alla annetut koulutuslupaukset on petetty. Nyt on inhimillisemmän ja oikeudenmukaisemman politiikan aika, Loukaskorpi sanoo.

Yli kymmenen vuotta perusasteella äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana ja opinto-ohjaajana toiminut Loukaskorpi on sisällä koulumaailmassa koulutuksensa ja ammattinsa, mutta myös lastensa kautta. Perheen vanhin poika on jo armeijassa, mutta keskimmäinen poika käy läheistä lukiota ja nuorimmainen alakoulun viidettä luokkaa.

– Kasvatus-, koulutus- ja sivistyspolitiikka ovat olleet minulle aina sydämen asioita ja kaupunginvaltuutettuna olen pitänyt näitä aiheita vahvasti esillä.

Apulaispormestari on tiedetty ja tiedetään SDP:n Tampereen valtuustoryhmän opetuspuolen asiantuntijana. Nykyään hänet tunnetaan myös koko hyvinvointipalveluiden puolestapuhujana. Kaksi vuotta Tampereen hyvinvointipalveluita vetänyt Loukaskorpi kertoo saaneensa politiikan tekemiseen uutta virtaa ja intoa, kun on joutunut kohtaamaan ison kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden koko kentän.

Erityisen läheisinä itselleen Loukaskorpi mainitsee päihde-, vammais- ja mielenterveyspalvelut, joiden asiakkaat ovat elämässään vaikeita vastoinkäymisiä kokeneita ihmisiä.

– Minulle on tärkeää, että ketään ei jätetä ja jokaisesta huolehditaan. Erityisesti niistä, joilla menee vähän huonommin. Mielenterveyspalveluita pitää vahvistaa niin valtakunnallisesti kuin kunnankin tasolla. Toivon myös, että hankintalakia uudistetaan siten, että vammaisten koko elämän mittaisia palveluita ei jatkossa enää kilpailutettaisi. Se, jos mikä on oikeudenmukaisuus- ja yhdenvertaisuuskysymys.

Koulutus tai sen puute periytyvät

Huono-osaisuuden lisääntyminen ja kasautuminen tietyille alueille huolestuttavat Loukaskorpea. Aiemmin esimerkiksi peruskoulu pystyi tasaamaan lasten perhetaustoista johtuvia eroja. Nyt koulutus tai sen puute periytyvät.

Lapsiperheköyhyys on lisääntynyt ja moni vähävarainen nuori jättää toisen asteen kesken, koska ei ole varaa oppikirjoihin. Tällainen kehitys on Loukaskorven mukaan ehdottomasti pysäytettävä. Nämä ovat niitä syitä, miksi SDP haluaa maksuttoman toisen asteen ja riittävän rahoituksen peruskouluun.

– Meidän on turvattava monipuolinen, kaikki lapset ja nuoret mukana kannatteleva tasa-arvoinen perus- ja toiseen asteen koulutus, Loukaskorpi huomauttaa.

Vastuu on painanut

Sote-uudistus, sen viivästyminen ja lopulta kaatuminen ovat työllistäneet Loukaskorpea. Hän myöntää, että apulaispormestarina on väillä ollut rankkaakin.

– Vastuualueeni on erittäin laaja. Käytännössä koko ihmiselämän kirjo raskausajasta saattohoitoon on tullut tutuksi. Olen tavannut paljon kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa työskenteleviä ammattilaisia ja järjestökenttää.

Valtuustoryhmien yhdessä sopimien rankkojen säästöpäätösten toimenpaneminen on jäänyt Loukaskorven johtamien lautakuntien kontolle, ja usein juuri hän on joutunut mediassa perustelemaan säästöjä ja puolustamaan niitä kuntalaisille.

– Välillä kaupungin rankat säästötoimet ovat tulleet uniin asti. Uskon kuitenkin, että ihmiset ymmärtävät. On helppoa luvata kaikenlaista, mutta toteuttajat ja vastuunkantajat ovat politiikan piirissä harvemmassa.

Loukaskorpi on poliittisen uransa aikana kokenut välillä myös alamäkiä.

– Se tekee nöyräksi, en pidä mitään itsestään selvänä.

Viikonlopun Aamulehti povasi Loukaskorpea todennäköiseksi nousijaksi eduskuntaan. Se laittaa vakavan naisen jopa hieman hymyilemään.

– Katsotaan, mitä vaalipäivänä tapahtuu. Minulle tärkeintä on, että puolue menestyy valtakunnallisesti, nousee pääministeripuolueeksi ja Pirkanmaan ykköseksi. Kevät on kasvun aikaa ja kohta voi laittaa siemeniä itämään. Minulla on pieni viljelypalsta ja odotan jo sitä, että saan laittaa sormet syvälle multaan ja pääsen taimien kasvatuspuuhiin.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE