Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Joko Britannia vihdoin saa selvyyttä maan brexit-linjaan? – EU:n kärsivällisyys uhkaa loppua

Britanniassa pääministeri Theresa Mayn hallituksen ministerit ovat kokoontuneet ratkaisevaksi kuvailtuun neuvonpitoon maan brexit-linjasta. Innokkaimpien EU-eroa kannattavien ministereiden on kerrottu suhtautuvan epäillen Mayn ehdotuksiin, jotka pitäisivät Britannian läheisesti kytköksissä EU:hun muun muassa tavarakaupan tullien ja muiden säännösten suhteen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Brittimedioiden mukaan ministereiden eroja voi olla luvassa, jos linjasta ei päästä yksimielisyyteen. Eri lähteiden mukaan mahdollisesti erostaan ilmoittavat ministerit joutuisivat jopa poistumaan paikalta omin avuin ilman virka-autoaan.

Brexitiä kovimmin kannattavat ministerit kokoontuivat jo eilen illalla omaan neuvonpitoonsa ulkoministeri Boris Johnsonin johdolla. Heidän mukaansa yhä jatkuva kytkös EU:hun rajoittaisi Britannian mahdollisuuksia solmia uusia kauppasopimuksia muiden maiden, esimerkiksi Yhdysvaltojen kanssa.

Ministereiden yhteistä linjaa sorvataan maaseudulla sijaitsevalla pääministerin virka-asunnolla Chequersin kartanossa. Neuvotteluihin on varattu koko päivä, ja ennen niiden alkua ministereiltä kerättiin pois puhelimet ja muut älylaitteet ilmeisesti vuotojen estämiseksi.

Mahdollinen uusi brexit-linjaus on määrä julkistaa ensi viikolla, jolloin selviää, kelpaako se myös EU:n neuvottelijoille. EU on odottanut Britannian linjausta kärsimättömänä.

– Tämä on viimeinen kehotus lyödä kortit pöytään, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi jo viime viikolla

Airbusin johtaja: Hallituksella ei ole hajuakaan.

Lisää aiheesta

Ratkaisuja odottavat malttamattomina myös liike-elämän edustajat.

Ilmailujätti Airbusin toimitusjohtajan Tom Endersin mukaan Britannian hallituksella ei ole näytä olevan hajuakaan tai ainakaan yhteistä näkemystä maan suhteesta EU:hun brexitin jälkeen. Hänen mukaansa vähintä, mitä Britannian pitäisi tehdä, olisi jäädä yhteiseen tulliliittoon unionin kanssa.

Airbus työllistää Britanniassa suoraan lähes 15 000 ihmistä. Yhtiö on jo aiemmin vihjannut, että sen toiminnan jatkuminen Britanniassa on kyseenalaista, jos maa jättää EU:n ilman sopimusta.

Britannian on määrä erota EU:sta vajaan yhdeksän kuukauden kuluttua maaliskuun lopussa. Sopimuksen osapuolien tulevasta suhteesta pitäisi kuitenkin valmistua jo syksyllä, jotta se ehditään hyväksyä Britannian ja EU:n parlamenteissa.

Päättämättömyys kiristää EU:n kärsivällisyyttä.

EU-maiden kärsivällisyys on koetuksella, koska Britannian hallitus ei ole saanut linjaansa sovittua.

EU:hun jäävät 27 maata ovat jo aloittaneet valmistautumisen siihen, että Britannia jättää unionin ilman erosopimusta. Hallitsematon ero tietäisi tulleja ja kaupan vaikeutumista merkittävästi saarivaltion ja unionin välillä.

Britannian lähtö EU:sta ilman erosopimusta yritetään välttää, mutta lisäaikaa ei vielä luvata.
Näin voisi tiivistää Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin viestin perjantaina Wienissä. Itävalta on seuraavat puoli vuotta EU:n puheenjohtajamaa.

Brexit on ensi syksyn isoimpia EU-asioita, joita Itävalta uutena puheenjohtajana saa pöydälleen. EU-maat ovat edellyttäneet, että sopimus olisi valmis lokakuussa, jotta sen vahvistamiselle jää riittävästi aikaa parlamenteissa.

Itävallan Kurz ei perjantaina ennakoinut, voitaisiinko lisäaikaa myöntää. Jos sopimusta ei saada aikaan, EU-maat voivat sopia lisäajasta, mutta päätös vaatii yksimielisyyden.

– En halua ennakoida, koska toivomme saavamme aikaan sopimuksen. Jos emme, meidän pitää tehdä kaikki mahdollinen, jotta vältämme kovan brexitin, Kurz sanoi Wienissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE