Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Jos sama raha käytettäisiin laadukkaampaan ja tiiviimpään opetukseen…” – Rakennusliitto ei tyrmäisi tutkimatta kohuesitystä

Arja Jokiaho

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ei hylkäisi suoralta kädeltä esitystä ammatillisen koulutuksen muuttamisesta kolmivuotisesta kaksivuotiseksi.

Demokraatti

Demokraatti

Esityksen takana on valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä ja se on saanut paljon kritiikkiä.

– Kaksivuotisuutta ei pidäkään toteuttaa universaalina, kaikkia koskevana, muutoksena eikä säästötavoitteen perusteella, mutta tutkimatta sitä ei kannattaisi hylätä, Harjuniemi toteaa tiedotteessa.

Hän ottaa esimerkiksi rakennusalan, jossa toisen asteen ammatillinen koulutus on edelleen käymistilassa, mikä alkoi jo Sipilän hallituksen massiivisesta koulutusbudjetin leikkauksesta.

– Sen jälkeen koulutukseen on palautettu rahaa, mutta liian monet opiskelijat keskeyttävät edelleen opintonsa. Koulupäivät ja -viikot ovat rikkonaisia ja poissaolot yleisiä, mikä entisestään heikentää opiskelumotivaatiota.

HARJUNIEMEN mukaan yrityksistä tulevan palautteen perusteella valmistuvilla opiskelijoilla on puutteita jopa perustason ammatillisissa taidoissa.

– Jos sama raha käytettäisiin laadukkaampaan ja tiiviimpään opetukseen kaksivuotisessa koulutuksessa, opiskelijoiden motivaatio säilyisi paremmin, keskeyttämiset vähenisivät ja myös oppiminen paranisi. Säästöä puolestaan syntyisi siitä, kun koulusta siirryttäisiin työelämään vuotta aiemmin.

Lisää aiheesta

Myös vaihtoehtoja kaksi- tai kolmivuotiselle koulutukselle löytyy.

– Rakennusalalla kokeiltu 2+1-malli on osoittautunut hyväksi. Siinä käydään reippaasti kaksivuotiset opinnot ja mennään vuodeksi yritykseen oppisopimukseen, Harjuniemi kertoo.

OPINTOPOLKU yltää toiselta asteelta yliopistoon asti, ja se on Rakennusliiton mielestä merkittävä mahdollisuus nykyisessä muuttuvassa opintoympäristössä ja työelämässä.

Liitto vaatii, että toisen asteen opiskelijoiden mahdollisuus jatko-opintoihin pitää turvata myös kaksivuotisen koulutuksen yhteydessä. Tämä on liiton mukaan mahdollista rakentamalla opintosiltoja koulutusten välille tai sisällyttämällä toisen asteen opetukseen vapaaehtoinen mahdollisuus yleissivistävien opintojen suorittamiseen.

– Itse asiassa monissa ammattikorkeakouluissa on jo olemassa siltaopintoja helpottamaan ylemmälle opintoasteelle siirtymistä, Harjuniemi muistuttaa.

Rakennusliitto laajentaisi koulutuskeskusteluun osallistuvien piiriä.

– Tähän mennessä olleet äänessä ovat olleet ainakin opettajien edustajat, ammattiliitot, tutkijat ja poliitikot. Olisi reilua kuulla myös ammatillisten aineiden opiskelijoiden mielipide heitä itseään koskevassa asiassa. Myös yrityksillä on kokemusperäistä tietoa toisen asteen koulutuksen tuloksista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE