Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Päätoimittajalta

2.6.2022 17:00 ・ Päivitetty: 2.6.2022 13:14

Jos työelämä itkettää, pelkkä kyynelten pyyhkiminen paremmalla palkalla ei auta loputtomiin

LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Samaan aikaan kun kunta-alan palkkakiista jumittaa, aivan liian monet työssä jaksamiselle olennaiset työelämän kehittämishankkeet seisovat. Tämä tekee kilpailukyvyllekin enemmän pysyvää haittaa kuin prosenttiratkaisut.

Petri Korhonen

Demokraatti

Koronapandemia nykyaikaisti työssäkäymisen tekniikkaa huomattavasti. Silti pelkkä etä-, kesämökki- ja hybridityön lisääntyminen ei tarkoita, että työtä olisi nyt erityisen paljon helpompaa tehdä kuin vaikka kesällä 2019.

Päinvastoin. Monet suomalaisten työpaikkojen helmasynnit ovat ennallaan, niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla.

Suorittavan portaan ihmisiä rasittaa heikko palkkaus tai jatkuvan ylimitoitetun datankeruun ja raportoinnin byrokratia, sekä työn fyysinen raskaus.

Ylin johto on turhautunut siihen, ettei näe alaisiaan, ja yrittää pitää kiinni perinteisen johtajuuden kliseistä joko komentelemalla näön vuoksi tai olemalla ”kädet savessa”.

Useimmiten kädet savessa -hokema tarkoittaa suomeksi sitä, että epävarmuuttaan peittävä ylin johto mikromanageroi yhteisöään.

Seurauksena työpaikalla, sorvien ääressä opitaan pelkäämään pomoa, joka varoittamatta lehahtaa paikalle sotkemaan hyvin toimivaa prosessia.

Lisää aiheesta

Ehkä ikävimmässä asemassa ovat keskijohdon edustajat, jotka joutuvat toteuttamaan käytännöstä vieraantuneita ylemmän johdon visioita. Heille käy usein huonosti, jos paremmin arkea tuntevat työntekijät eivät pidä uudistuksia järkevinä.

Johtoporras taas kiukkuaa pikkupomoille, jos nämä eivät saa toteutettua heidän haaveitaan, ja henkilöstötutkimuksen mittarit vilkuttavat punaista.

Vastaavasti työntekijäporras voi pitää välijohtoa saamattomina vässyköinä, koska näillä ei isommasta palkastaan huolimatta ole käytännön valtuuksia parantaa työpaikan epäkohtia.

Lopputuloksena meillä on työyhteisöjä, joissa voidaan huonosti, kiukutellaan toisilleen, lisätään henkilöstöryhmien keskinäistä kaunaa ja koetaan merkityksettömyyden tunteita.

Niin pomot kuin duunaritkin tekevät ”paikka- ja aikariippumattoman” työn varjolla pysyvää näkymätöntä ylityötä, työtehonsa ja kestävyytensä kustannuksella.

Eikä tämä vyyhti ratkea sillä, että jollekin henkilöstöryhmälle annetaan kolmesta kahdeksaan prosenttia lisää liksaa, tai johdolle jaksuhalibonuksia.

Toki teoriassa kiukun kyyneleet on helpompi pyyhkiä, jos palkansaaja saa ostettua yhden nenäliinapaketin viikossa enemmän.

Tuijottaminen pelkkään tuloratkaisuun ei saa johtaa siihen, että sitä odotellessa johtamisen ja hallintorakenteiden uudistaminen tai siilojen purkaminen seisoo.

Näin on esimerkiksi kunta-alalla ja monessa yksityisessä yrityksessäkin tänä keväänä tapahtunut.

Työelämän kehityshankkeisiin on otettu aikalisiä, erilaisia hallinnon uudistustyöryhmien päätöksiä ja pelisääntöehdotuksia on lykätty utuiseen tulevaisuuteen, koska omilla tai naapurialoilla palkkariidat ovat olleet kesken.

Tämä on hyvin lyhytnäköistä, kalliiksi käyvää ongelmien lakaisemista maton alle. Ihmisten työhyvinvointi on tulevan talouden taantuman ja hintojen nousun aikana vastedeskin koetuksella.

Sitä ei tarvitse erikseen vaikeuttaa purkamattomilla organisaatiohimmeleillä ja analogisen ajan työtapaperinteillä.

Entä mainitsinko jo kilpailukyvynkin? Kyllä, sekin paranisi järjenkäytön lisäämisestä.

Korona opetti, miten työpaikoilla pystytään pakon edessä joustaviin työaika- ja digityöratkaisuihin. Samanlaisia uudistuksia työn organisointiin tai hallintomalleihin voi ja pitää tehdä nyt oma-aloitteisestikin.

Muuten hyvätkin palkkaratkaisut ovat vain kehnoja laastareita työyhteisöjen kroonisiin vaivoihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU