Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Työmarkkinat

JUKO hyväksyi SOTE-sopimuksen ehdollisesti

iStock

Suomen suurin julkisen sektorin neuvottelujärjestö JUKO on hyväksynyt ehdollisesti uuden sosiaali- ja terveysalan SOTE-sopimuksen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kokouksessaan maanantaina aamupäivällä JUKOn hallitus hyväksyi myös varhaiskasvatuksen opettajien siirron opettajasopimukseen.

JUKO toteaa tiedotteessaan, että kyse on teknisistä ratkaisuista, jotka eivät sisällä varsinaisia muutoksia työehtoihin. SOTE-sopimuksen lopullinen hyväksyminen edellyttää, että kaikki kunta-alan pääsopijajärjestöt hyväksyvät saman kokonaisuuden.

Yhteensä muutokset koskevat lähes 200 000:ta kuntien palkansaajaa: heistä noin 170 000 työskentelee sosiaali- ja terveysalalla.

JUKOn edustamat kuntien lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit pysyvät myös jatkossa omassa Lääkärisopimuksessaan.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ) sanoo tiedotteessa, että kevään aikana käydyissä neuvotteluissa työehtojen kehittäminen jäi vaatimattomaksi.

Varsinaiset työehtoneuvottelut jatkuvat uudistusten osalta jo syksyllä ja huipentuvat keväällä 2022 kuten muutkin kunta-alan sopimusneuvottelut.

– Varhaiskasvatuksen opettajien työehtoja kehitetään kuitenkin tästä eteenpäin yhdessä muiden opettajien työehtoneuvottelujen kanssa, kuten kuuluukin, Luukkainen toteaa.

Varsinaisella työmarkkinakierroksella neuvotellaan muun muassa palkoista.

– Ongelmahan on ollut kaiken aikaa selvä, kunnissa sote-ammattilaisten palkka ei vastaa työn vaativuutta eikä koulutusta, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren tähdentää tiedotteessa.

– Syksyllä pääsemme edistämään JUKOlle tärkeiden asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä työskentelevien palkkausta. Pöytään nousevat tuolloin myös työajat.

SOTE-sopimus ja muut kunta-alan sopimukset ovat voimassa 28. helmikuuta 2022 saakka.

Palkansaajien järjestöt JUKO, Sote, Julkisen alan unioni JAU ja KT Kuntatyönantajat sopivat viime työmarkkinakierroksella, että ne neuvottelevat sote-alalle uuden työ- ja virkaehtosopimuksen. Samalla sovittiin varhaiskasvatuksen opettajien siirtämisestä opettajasopimukseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE