Kotimaa
17.12.2024 04:04 ・ Päivitetty: 16.12.2024 16:38
Julkisalojen yleisin riesa: Ahdistus kaataa etenkin hoitoalan ihmisiä pitkille sairauslomille
Ahdistuneisuushäiriöt ovat nousseet yleisimmäksi vähintään kymmenen päivää kestäneen sairauspoissaolon syyksi julkisella sektorilla. Aiemmin pitkiin sairauslomiin päädyttiin eniten tuki- ja liikuntaelinvaivojen takia.
Tämä käy ilmi työeläkevakuuttaja Kevan uudesta tutkimuksesta.
Sen mukaan mielenterveyden häiriöt ovat ohittaneet tuki- ja liikuntaelinsairaudet yleisimpänä sairauspoissaolojen syynä sekä sairastaneiden henkilöiden että korvattujen sairauspäivien määrässä.
Erityisesti nuoret työntekijät sekä sote-alan ja varhaiskasvatuksen ammateissa toimivat kärsivät ahdistuneisuushäiriöstä.
Se johtaa kuitenkin harvoin työkyvyttömyyseläkkeeseen.
Ahdistuneisuushäiriön esiintyvyys vähintään kymmenen päivää kestäneen sairauspoissaolon syynä alkoi tutkimuksen mukaan nousta jo selvästi ennen koronapandemiaa. Kymmenvuotisen tarkastelujakson aikana se on lähes nelinkertaistunut.
NOUSU ON OLLUT voimakasta etenkin nuorimmilla ikäryhmillä. Alle 30-vuotiailla ahdistuneisuushäiriön esiintyvyys yli viisinkertaistui tarkastelujakson aikana.
Johtajaylilääkäri Tuula Metsä toteaa Kevan tiedotteessa, että tällä hetkellä ahdistuneisuushäiriöiden ylitunnistaminen tuntuisi olevan suurempi ongelma kuin niiden tunnistamatta jääminen.
Kevan tutkimuksessa tarkasteltiin Kelan korvaamia, kymmenen päivää tai pidempään kestäneitä sairauspoissaoloja vuosina 2013-2022 julkisella sektorilla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.