Työmarkkinat
26.4.2024 11:00 ・ Päivitetty: 26.4.2024 11:00
Julkisen alan ammattiliitoilta avaus: yhteinen foorumi selkeyttämään työperäistä maahanmuuttoa
Työperäisen maahanmuuton käsittelemiselle tulee perustaa pysyvä foorumi. Näin esittää Suomen julkisen alan ammattiliittojen kansainvälinen verkosto FIPSU.
Verkosto esittää, että foorumiin osallistuisivat työntekijä- ja työnantajaosapuolet, työperäistä maahanmuuttoa käsittelevien ministeriöiden edustajat, oppilaitokset, rekrytointiyritykset sekä teemaan perehtyneet asiantuntijat ja tutkijat.
Kuuden ammattiliiton muodostama verkosto muistuttaa tiedotteessa, että työvoimapulaan tarvitaan erilaisia ratkaisuja. Ammattiliitot haluavat olla omalta osaltaan edistämässä eettistä rekrytointia. Verkosto huomauttaa, että ammattiliitoilla on paras käsitys siihen liittyvistä mahdollisuuksista ja haasteista työpaikkatasolla.
Verkosto tukee hallituksen tavoitteita työperäisen maahanmuuton edistämiseksi, mutta pitää osaa hallitusohjelman toimista ristiriitaisina. Esimerkiksi perheenyhdistämisen vaikeus on selkeä este sote-alan työperäiselle maahanmuutolle, FIPSU huomauttaa.
VERKOSTO listaa tiedotteessaan kuusi tavoitetta työperäisen maahanmuuton foorumille.
Ensimmäisenä tavoitteena on luoda yhteiset, eettiset ja vastuulliset pelisäännöt työperäiselle maahanmuutolle.
Toiseksi esiin nousee hallitusohjelman kohdemaamalli työperusteisen maahanmuuton kohdentamiseksi. FIPSU:n mukaan kohdemaamallin tulee olla selkeä ja hyödyttää myös lähtevän maan järjestelmää. Verkoston mukaan ammattiliitot haluavat olla mukana mallin luomisessa. Verkosto muistuttaa, että tästä on hyviä kokemuksia muun muassa Saksassa ja Iso-Britanniassa.
Kolmanneksi verkosto nostaa rekrytointiprosessin, jonka tulee olla selkeä, yhteinen ja eettisesti kestävä. Verkosto katsoo, että hankkeiden sijaan tarvitaan pysyvät rahoitusmallit rekrytoinnille. FIPSU:n mukaan rekrytointiyritykset tulee rekisteröidä ja niiden toimintaa valvoa.
FIPSU esittää myös uutta mallia, jolla kaikille Suomen työmarkkinoille tuleville tarjotaan systemaattisesti tietoa yhteiskunnan ja työmarkkinoiden toiminnasta sekä työntekijöiden oikeuksista ja velvollisuuksista muun muassa työvoiman hyväksikäytön ehkäisemiseksi.
Viidenneksi FIPSU listaa kotoutumisen ja työllistymisen turvaamisen yleistä ja ammatillista kielikoulutusta tarjoamalla. Kuudes tavoite on tarjota työyhteisöjen yhtenäisyyttä ja monimuotoisuutta tukevaa koulutusta muun muassa rasismin ehkäisemiseksi työpaikoilla.
SUOMEN julkisen alan ammattiliittojen kansainvälinen verkosto FIPSU tukee kuuden julkisen alan ammattiliiton kansainvälistä edunvalvontaa ja EU-yhteistyötä. FIPSUn jäsenliitot ovat Ammattiliitto Jyty, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.