Politiikka

”Juppiskootterivero” hiertää kokoomuksessa – Orpo: Vero on kouriintuntuva

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Hallituspuolueiden parista on kuulunut nurinaa kaavailtua moottoripyöräveroa kohtaan. 16.11. kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kannusti tiedotteen kera hallitusta pohtimaan veron mielekkyyttä.

Uudella verolla tavoitellaan veneveron kanssa 50 miljoonan euron vuotuisia tuloja. Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps.) on riemuinnut suurena saavutuksena huvikuunarien ja juppiskootterien panemista verolle.

Timo Heinosen mukaan moottoripyörien vero, susi jo syntyessään, lopettaisi uusien pyörien myynnin ja laskisi näin muitakin verotuottoja. Hän on kannustanut kokeilemaan moottoripyörien verotuksen keventämistä ja hakemaan sitä kautta lisää myyntiä ja verotuloja.

– Tämä suunniteltu vero on kouluesimerkki huonossa siitä miten veronkiristys tai uusi vero ei yksinkertaisesti lisää verotuloja. Moottoripyörille suunnitellun veron on arvioitu vähentävän alalta työtä yli 300 hengeltä ja myös vähentävän entisestään uusien pyörien myyntiä ja pyörien käyttöäkin ja tätä kautta pienenee niin alv-verotuotot kuin polttoaineverotuototkin, Heinonen tiedotti viikko sitten.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo toteaa Demokraatille, että kaavailtu vero on hallitusohjelman mukainen.

– Me valmistelemme sitä ja katsomme nyt erilaisia malleja. Koetetaan löytää mahdollisimman oikeudenmukainen ja järkevä malli, miten sen otsikon alta kerättävä vero saadaan kerättyä. Käydään keskustelua koko ajan ja kuunnellaan palautetta.

”Asetetaan vuotuinen vero rekisteröidyille veneille ja moottoriajoneuvoille”, hallitusohjelmassa lukee ja verotuotoksi on kirjattu +50 miljoonaa.

”En tunne edustaja Heinosen ehdotusta.”

Kysymyksen Heinosen mallista eli siitä, että lähdettäisiin tukemaan pyörien myyntiä ja sitä kautta tulisi verotuloja, Orpo kuittaa sanomalla toteuttavansa hallitusohjelmaa. Pyörien oston tukeminen verotusta keventämällä ja sitä kautta verotulojen lisääminen ei ole hänen mukaansa hallitusohjelman kirjauksen mukainen.

– Siellä on määritelty vene- ja moottoripyörävero ja me teemme valtiovarainministeriössä erilaisia malleja ja kuunnellaan nyt ja katsotaan.

Lasketaanko edustaja Heinosenkin ehdotusta?

– Minä en tunne edustaja Heinosen ehdotusta.

– Hallituksen esitystä ei vielä ole. Se on tarkoitus antaa alkuvuodesta ja siihen asti valmistellaan ja tehdään mahdollisimman hyvä esitys, mutta harvoin mistään verosta tykätään ja tämä on varmaan sellainen vero, joka on konkreettinen ja kouriintuntuva.

Torstaina on kuultu myös, että hallitus tekee selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutuksista. Orpo ei ole tämän asian valmistelussa ollut mukana.

– Se on noussut esille, kun hallituspuolueet ovat tehneet ilmasto- ja energiastrategiaa. Jos on koettu tarvetta siinä ministeriryhmässä sitten selvittää, niin sitten selvitetään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat