Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Justin Trudeau häirintäkohun keskellä – sanoo, ettei olisi ollut niin tunkeileva, jos olisi tiennyt naisen olevan toimittaja

Lehtikuva

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on jälleen puolustautunut häneen kohdistuvia seksuaaliseen häirintään liittyviä väitteitä vastaan.

Rane Aunimo

Kyseessä on lähes parinkymmenen vuoden takainen tapaus, jossa Trudeaun kerrotaan tarttuneen musiikkifestivaalilla naispuoliseen toimittajaan sopimattomasti.

Tapaus nousi julkisuuteen, kun eräs bloggaaja kesäkuussa tviittasi leikkeen Creston Valley Advance -lehden sivusta vuodelta 2000, kertoo The Guardian. Sivulla julkaistussa toimituksellisessa pääkirjoituksessa kuvaillaan tapahtunut, mutta toimittajaa ei nimetä.

Avoimesti feministiksi julistautunut Trudeau sanoi torstaina, ettei koe toimineensa sopimattomasti, mutta kertoo ymmärtävänsä, että toinen ihminen on voinut kokea tilanteen toisin.

Alkuperäisen kirjoituksen mukaan Trudeau kuitenkin pyysi tilanteessa naiselta anteeksi. Lehden mukaan hän olisi myös sanonut, ettei olisi ollut niin tunkeileva, jos olisi tiennyt naisen olevan valtakunnalliseen tiedotusvälineeseen kirjoittava toimittaja.

Usein mies kokee vuorovaikutuksen hyväntahtoiseksi tai ei ainakaan sopimattomaksi, kun taas nainen, erityisesti työelämän kontekstissa, voi kokea toisin.

Trudeaun liberaalipuolue on julistanut nollatoleranssin seksuaaliselle häirinnälle. Pääministeriltä onkin kysytty, aikoo hän järjestää tapauksesta tutkinnan.

Trudeau ei vastannut kysymykseen suoraan, mutta on toistanut useita kertoja, ettei usko käyttäytyneensä vuosien takaisessa tilanteessa sopimattomasti. Hänen mielestään asioissa on usein useampia näkökulmia.

– Usein mies kokee vuorovaikutuksen hyväntahtoiseksi tai ei ainakaan sopimattomaksi, kun taas nainen, erityisesti työelämän kontekstissa, voi kokea toisin. Tätä meidän täytyy kunnioittaa, Trudeau muotoili.

Trudeaun mukaan hän tai hänen esikuntansa ei ole yrittänyt tavoittaa kyseistä toimittajaa, sillä se olisi sopimatonta. Kanadan yleisradioyhtiö CBC puolestaan on kertonut tavoittaneensa toimittajan, joka ei halua tulla tunnistetuksi tai yhdistetyksi asian uutisointiin.

Trudeau oli tapahtuma-aikaan 28-vuotias eikä mukana politiikassa. Hän oli kuitenkin tunnettu henkilö, sillä hän on Kanadan pääministerinä pitkään toimineen Pierre Trudeaun poika.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE