Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jyrki Kasvi hallituksen uudesta digihankkeesta: ”Poliittinen zombi, joka nousee kuopastaan aina, kun joku unohtaa kiven”

Kari Hulkko

Hallitus linjasi strategiaistunnossaan maanantaina, että Suomessa siirrytään sähköiseen äänestykseen perinteisen äänestyksen rinnalla kaikissa vaaleissa.

Oikeusministeriö käynnistää selvityksen nettiäänestyksen käyttöönotosta. Nettivaalin kerrotaan tukevan hallituksen kärkihanketta, jonka tavoitteena on julkisten palveluiden digitalisointi.

IT-alan asiantuntija, vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi ei hallituksen kokeilulle lämpene.

– Se tuntuu olevan sellainen poliittinen zombi, joka nousee kuopastaan aina, kun joku unohtaa kiven päältä pois, hän sanoo.

Nykyisellä teknologialla nettiäänestyksen tekeminen luotettavaksi on Kasvin mukaan iso ongelma.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa vaaliviranomaisten järjestelmiin murtautumiset on katsottu turvallisuuspoliittisiksi kysymykseksi, hän huomauttaa.

“Tarvitaanko lamppua, kun aurinko paistaa?”

Lisää aiheesta

Ilmeisesti esimerkiksi blockchain- eli lohkoketjuteknologialla olisi mahdollista tehdä vaalijärjestelmä, joka olisi luotettava ja johon ihmiset pystyisivät uskomaan.

– Edellyttäen, että ihmiset ymmärtävä matematiikan blockchainin taustalla, koska ihmisten pitää ymmärtää, miten järjestelmä toimii, että he voivat luottaa siihen, hän kuitenkin huomauttaa.

– Tämä on legitimiteetti-kysymys, sitten on kaikki tietoturvakysymykset, käytettävyyskysymykset ja vaalisalaisuus-kysymykset sen päälle, hän jatkaa.

Kasvi ei tarkoita tällä, että nettiäänestys olisi tulevaisuudessa mahdottomuus, mikäli tekniikka ja ihmisten tekninen yleissivistys paranee. Hän toistaa edelleen, että ihmisten pitäisi ymmärtää enemmän tietotekniikan toiminnasta, jotta he voisivat luottaa siihen, että heidän äänensä kirjautuu järjestelmään ja että se lasketaan oikein. Nyt ei olla tällaisessa tilanteessa.

Niinpä Kasvin mielestä sähköisen äänestämisen selvittämiseen ei kannata tuhlata yhteiskunnan vähiä resursseja.

– Miksi tuhlata resursseja asioihin, jotka on aika moneen kertaan selvitetty maailmalla? Miksi selvittää itsestään selvää asiaa. Se on ihan sama kuin selvittäisi sitä, että tarvitaanko päivällä lamppuja, kun aurinko paistaa.

Kasvin mielestä sähköinen äänestäminen kuulostaa aina hirveän hyvältä idealta, muttei ole sitä. Hän on nykyisen äänestystavan kannalla.

– Tämä meidän vanha järjestelmä, niin vanhanaikainen kuin se onkin, se on nerokas. Se on luotu aikana, jolloin me emme luottaneet toisiimme, mutta meidän piti luottaa vaalitulokseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE