Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Jytyltä muistutus: ”Kriisin hoitamiseen liittyvät palvelut eivät toimi, jos tukipalvelujen tuottajat siirretään sivuun lomauttamalla”

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki (kuvassa) vaatii hallitukselta pikaisia päätöksiä koronaepidemiasta johtuvien seurausten minimoimiseksi.

Demokraatti

Demokraatti

Pihlajamäen mukaan on oikein, että hallitus on vedonnut kuntiin, jotta ne eivät lomauttaisi ja irtisanoisi henkilöstöään. Pihlajamäen mukaan liitto “toivoo ja myös uskoo vakaasti”, että valtiovalta esittää samanlaisen vetoomuksen myös kolmannen sektorin ja esimerkiksi kirkon henkilöstön puolesta.

– Niillä toimii runsaasti eri sektoreiden ammattilaisia, joiden ammattiosaamisella on tänä päivänä kriisin keskellä kysyntää enemmän kuin ehkä koskaan aikaisemmin, Pihlajamäki sanoo tiedotteessa.

Pihlajamäki korostaa, että lomautuksia on vältettävä viimeiseen asti. Ihmisille, joilta työt loppuvat, tulisi Pihlajamäen mukaan tarjota mahdollisuuksien mukaan töitä muista tehtävistä, joissa heidän työpanostaan voidaan kriisitilanteessa parhaiten hyödyntää.

Pihlajamäki pitää selvänä, että kriisin hoitamiseen liittyvät palvelut eivät toimi, jos eri sektorien tukipalvelujen tuottajat siirretään sivuun lomauttamalla tai irtisanomalla. Tämä koskee Pihlajamäen mukaan myös sosiaali- ja terveyspalveluja.

– Nyt tarvitaan pikimmiten tilannearvio koronan seurauksista ja sen pohjalta vaikuttavimmat toimenpiteet. Vaikka hallitus on kertonut tuovansa konkreettisia keinoja kuntatalouden tukemiseen lähiaikoina, toimenpiteillä alkaa olla kiire. Monilla eri sektoreilla ja työpaikoilla päättäjät kokoontuvat parhaillaan tekemään linjauksia mitä moninaisimmista säästötoimenpiteistä, Pihlajamäki sanoo.

Maija Pihlajamäen mukaan hallituksessa on pohdittu kuntien auttamiseksi harkinnanvaraisten avustusten ja valtionosuuksien määräaikaisia korotuksia. Hän pitää tärkeänä, että tulevilla päätöksillä hallitus ei aiheuta heikennyksiä verotulojen kertymään.

– On hyvä muistaa, että ilman koronakriisiäkin muun muassa suurella osalla kuntia oli suuria ongelmia selvitä niille vuosien varrella sälytetyistä tehtävistä, joita nollatulokseen päätyneet normienpurkutalkootkaan eivät edistäneet, hän muistuttaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon menot nousevat Pihlajamäen mukaan kriisitilanteessa nyt ”sellaisiin mittoihin, jollaisia vielä muutama viikko sitten vain pahimmissa unissa nähtiin”. Kuntaliiton kyselyn mukaan koronaepidemia kurittaisi kuntataloutta vähintään 1,5 miljardilla eurolla.

– Palkansaajilta lomautusten ja irtisanomisten seurauksena tulevat ansioverotulot uhkaavat – jos eivät aivan romahtaa niin pienentyä reilusti – samaan aikaan kun yhteisöverot myös vajoavat. On esitetty arvioita, että epidemian seurauksena kunnallis- ja yhteisöverotulot putoavat yli 700 miljoonaa euroa samaan aikaan kun sote-kustannusten kasvu vaikuttaa kuntataloutta heikentävästi 400 miljoonalla eurolla, Pihlajamäki sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE