Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Jytyn Pihlajamäki varoittaa kuntia yksityistämästä vesihuoltoaan, taustalla karuja esimerkkejä – kansalaisaloitteella pian jo 40 000 allekirjoitusta

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki.

Jyväskylässä suunnitellaan julkisena palveluna toimineen kaupungin vesihuollon osittaista yksityistämistä. Myös muutamilla muilla paikkakunnilla on samanlaisia suunnitelmia.

Demokraatti

Demokraatti

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki varoittaa tiedotteessa, että useat kokemukset muun muassa Euroopassa osoittavat vesihuollon yksityistämisprojektien esimerkiksi 90-luvulla olevan karua luettavaa.

– Monet vesihuollon yksityistämiset epäonnistuivat. Vesihuoltoa on palautettu sittemmin takaisin julkiseksi toiminnaksi useissa Euroopan kaupungeissa, koska vesialan yritysten tuottamat palvelut ovat tulleet kansalaisille kalliiksi eikä palvelun laatu ole ollut riittävän hyvää. Yksityistämisten yhteydessä on puututtu myös vesilaitosten työntekijöiden oikeuksiin ja palkkaehtoihin, huomauttaa Pihlajamäki.

Hän katsoo, että Suomessa vesihuolto on toistaiseksi hoidettu vastuullisesti ja hyvin. On kuitenkin tiedossa, että monet vesialan jättiyritykset esimerkiksi eri puolilla Eurooppaa tutkivat markkinoita – myös Suomessa – ja saattavat lähitulevaisuudessa antaa ostotarjouksia julkisista vesilaitoksista.

Jytyn puheenjohtaja vetoaa kuntapäättäjiin, että he eivät toimisi samalla tavalla kuin 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa, jolloin kunnat rahapulassaan möivät energialaitoksensa. Pihlajamäki toteaa, että karu esimerkki tolkuttomasta hintojen noususta Suomessa on myös Caruna-case, jossa Fortumin sähköverkot myytiin ulkomaalaisten sijoittajien 80-prosenttisesti omistamalle Carunalle. Sähkön siirtohinnat pompahtivat pilviin ja kärsijänä olivat kuluttajat.

Suomessa käynnistettiin tänään 31.1. kansalaisaloite ”Vesi on meidän – kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi”. Aloitteessa esitetään, että aloitteen pohjalta käynnistetään valmistelu sellaisen lainsäädännön luomiseksi, jolla estetään julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille ja nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.

Kansalaisaloite on kerännyt pikavauhtia pian jo 40 000 allekirjoitusta.

Kansalaisaloitteen vastuuhenkilöiden mukaan suuri innostus aloitteen allekirjoittamiseen  osoittaa sen, että suomalaiset haluavat vahvasti pitää vesihuollon julkisten toimijoiden hallussa jatkossakin.

Vastuuhenkilöt ovat Olli Kohonen Oulusta, Joona Mielonen Kotkasta, Vesa Plath Jyväskylästä, Hilkka Haaga Oulusta, Heidi Hietalahti Oulusta ja Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE