Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kai Mykkänen kohahdutti leikkauspuheillaan, SDP:n huipulta suorat sanat: ”Kokoomus menisi vain kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kukkarolle”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER/ ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kuuden suurimman puolueen edustajat olivat tentattavana tänään perjantaina SAK:n edustajiston kaksipäiväisen syyskokouksen yhteydessä.

Rane Aunimo

Demokraatti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kohahdutti tentissä kertomalla kokoomuksen leikkaushaluista.

– Neljä miljardia vaalikaudessa. Ensi tiistaina julkistamme vaihtoehtobudjetin, jossa leikkaamme nettovelanottoa 1,1 miljardia euroa. Siinä on siis sitten meidän panostukset tietysti laskettu jo pois, että yhteensä menosäästöjä on vähän reilut kaksi ja puoli miljardia. Kyllä siinä on sosiaaliturvasta menosäästöjä. Sitten meillä on myös, kuten pääministeri viime lauantaina tahditti, hallinnosta, hankinnoista, matkoista. Emme kyllä usko miljardisäästöihin, mutta 300 miljoonaa me leikataan yhden vuoden tasolla tästä puolesta.

Säästöjä kyllä löytyy, Mykkänen korosti, kun budjettikirjaa katsoo tarkkaan.

– Mutta kyllä se sosiaaliturva on siinä sellainen konkreettinen painopiste, josta satoja miljoonia löytyy, Mykkänen tarkensi tentissä.

SDP:N huipulta Mykkäsen puheisiin tuli perjantaina tiukat vastaukset. Varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kirjoitti Twitterissä, että jos leikkausten kohteena eivät ole palvelut, koulutusleikkauksia ei tuolla mittakaavalla vältetä.

– Tuloksena epäoikeudenmukainen näivetyslinja.

Mäkysen mukaan käytännössä kaikkien ekonomistien mukaan valtiontalouden tasapainottamiseksi tarvitaan sekä meno- että tulosopeutusta.

– Kokoomus menisi vain kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kukkarolle, jotta voi kustantaa veronalennuksensa hyvätuloisimmille äänestäjilleen.

Mäkynen korosti, että SDP haluaa tasapainottaa talouden ensisijaisesti työllisyyden ja kasvun avulla.

– TKI ja koulutus ovat tässä tärkeimmät. Myös sopeutusta tarvitaan, niin menoja vähentämällä kuin verotusta tilkitsemällä. Pieni- ja keskituloisten verotusta ei pidä nostaa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman tyrmäsi niin ikään kokoomuksen aikeet Twitterissä.

– Niin korkeaa hintojen nousua ja sen suomalaisille aiheuttamaa ahdinkoa ei taida olla, niin syvää taantumaa ei taida tulla, etteikö kokoomuksen mielestä olisi sittenkin oikea aika leikata pienituloisimmilta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE