Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

8.4.2025 13:26 ・ Päivitetty: 8.4.2025 13:26

”Kaiken työelämäsyrjinnän kitkeminen on välttämätöntä” – tällaisia päätöksiä Akava odottaa hallituksen puoliväliriihestä

iStock
Akavan mielestä anonyymin rekrytoinnin lisäksi pitää jatkaa yhdenvertaisuuslain päivittämistä.

Akava odottaa hallituksen puoliväliriihestä konkreettisia päätöksiä työelämän laadun parantamiseksi ja ikärysjinnän poistamiseksi.

Demokraatti

Demokraatti

Akavan mukaan selvityshenkilö Jari Lindströmin ehdotukset 55 vuotta täyttäneiden työllisyyden parantamiseksi antavat tähän hyvät lähtökohdat. Ehdotuksia ovat esimerkiksi uraohjaus, jatkuva oppiminen ja reilu keskustelu työurista osana työpaikan tuloksellista toimintaa. Lindström esitteli loppuraporttiaan tiistaina.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan johtava asiantuntija Miika Sahamies kuvaa selvityshenkilön ehdotuksia kaivatuksi askeleeksi kohti laadukkaampaa työelämää. Hän pitää Suomen siltatyömallia tärkeänä avauksena. Sen tavoite on pidentää työuria ja parantaa työssäjaksamista.

– Sen pilotointi työurahuoltamon avulla auttaa parantamaan työhyvinvointia ja työssäjaksamista nuoremmissakin ikäryhmissä. Olemme Akavassa esittäneet järjestelmällisten urakatsausten tekoa työuran mittaan, joilla kartoitetaan työntekijän työkykyyn, osaamiseen, urasuunnitelmiin ja työuran hallinnan taitoihin liittyviä tarpeita, hän sanoo tiedotteessa.

SYRJINTÄ on Akavan mukaan yksi työelämän laatuun keskeisesti vaikuttava tekijä. Akava Works -kyselyn mukaan 16 prosenttia akavalaisista on havainnut syrjintää työpaikallaan. Muiden vastaajien joukossa vastaava luku on 20 prosenttia. Akavalaisten kohdalla yleisimmät syrjintäperusteet ovat sukupuoli ja ikä.

– Kaiken työelämäsyrjinnän kitkeminen on välttämätöntä, sillä tarvitsemme eri-ikäisten ja erilaisista taustoista tulevien ihmisten panosta. On tärkeää, että selvityshenkilö on nostanut esille toimet syrjimättömän työelämän puolesta, mutta jatkossa mukaan on tuotava lisää konkretiaa, Sahamies sanoo.

– Raportissa suositeltavan anonyymin rekrytoinnin lisäksi tulee jatkaa yhdenvertaisuuslain päivittämistä, kuten selvityshenkilö toi esille työnsä alkuvaiheessa.

Lisää aiheesta

PUOLIVÄLIRIIHESSÄ hallituksen puoliväliriihessä on esillä myös muita keskeisiä työelämän laadun ja kehittämisen kysymyksiä, Akava muistuttaa.

Akava ehdottaa, että henkilöstön hallintoedustuksen soveltamisraja asetetaan 50 työntekijään nykyisen 150 työntekijän asemesta.

– Alarajan laskeminen ja hallintoedustuksen levittäminen sekä käytäntöjen jatkuva kehittäminen vahvistavat yrityksiä ja Suomen kilpailukykyä, Akavan johtava asiantuntija Miia Kannisto perustelee tiedotteessa.

Akavan tasa-arvo- ja työympäristöpäällikkö Lotta Savinko puolestaan nostaa esiin, että raskaus- ja perhevapaasyrjintää pitää kitkeä työelämästä nykyistä tehokkaammin keinoin.

– Tämän pitäisi tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että lainsäädännön tasolla turvataan yhä paremmin raskaana ja perhevapaalla olevien oikeuksia, hän kiteyttää.

Savinko sanoo Akavan korostavan valtiosihteeri Laura Rissasen johtaman kolmikantaisen Työelämän tasa-arvo ja perhevapaat -työryhmän esittämiä lainsäädäntöesityksiä ja niiden ripeää toimeenpanoa vielä tämän hallituskauden aikana kolmikantaisessa valmistelussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU