”Kaikki muuttuu ja entistä nopeammin” – komissaari katsoi kristallipalloon

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Euroopan komission ensimmäinen varapuheenjohtaja hollantilainen Frans Timmermans saapumassa Helsingissä torstaina pidettyyn seminaariin.

Euroopan komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans on parhaillaan kaksipäiväisellä vierailulla Suomessa.

Torstaina Timmermans osallistui EU:n tulevaisuutta ja arvoja koskevaan keskusteluun Helsingissä. Vanhalla ylioppilastalolla järjestettiin kansalaiskeskustelu teemalla Let’s talk about Europe and its values.

Frans Timmermans on alankomaalainen työväenpuolueen poliitikko, joka on toiminut vuodesta 2014 sääntelyn parantamisesta, toimielinten välisistä suhteista, oikeusvaltion periaatteista ja EU:n perusoikeuskirjasta vastaavana komissaarina Euroopan komissiossa.

Timmermans valittiin ensimmäisen kerran Alankomaiden parlamenttiin vuonna 1998. Hollannin ulkoministeriksi hän nousi vuonna 2012.

Suomalaiset europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.) osallistuivat keskusteluun. Jussi Halla-aho (ps.) ei tilaisuuteen osallistunut, ennakkotiedoista poiketen.

Keskustelua johti Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Se lähti liikkeelle kesän ykkösuutisella, Britannian päätöksellä sanoa goodbye EU:lle.

Syksyn saapuessa 27 jäsenmaata löysivät itsensä uudessa tilanteessa Bratislavan huippukokouksessa puimassa sitä, miten eteenpäin Brexit-painajaisen kanssa.

”Globaalisti olemme tarpeeksi isoja ja vahvoja vain pitämällä yhtä.”

Frans Timmermansin mukaan leimallista kansalaisten tasolla Euroopassa on nyt epävarmuus tulevaisuudesta.

Yksinkertaistaminen puree Atlantin molemmin puolin.

– Slogan, jolla Brexitiä ajava leiri sai enemmistön taakseen, oli tämä: To take back control, Timmermans totesi.

Timmermansin mukaan olemme jo keskellä uuden teollisen vallankumouksen alkua.

– Se tulee muuttamaan maailmaa nopeammin kuin olemme koskaan ennen nähneet ihmiskunnan historiassa, hän sanoi.

Kaikki muuttuu.

Instituutiomme, taloutemme, työpaikkamme ovat tulevaisuudessa eri paikoissa kuin nyt, maailmanpoliittiset suhteet tulevat muuttumaan, Timmermans luetteli.

– Tämän kaiken keskellä ihmiset tuntevat epävarmuutta. He kysyvät: Hetkinen, entä minä? Mitä tämä merkitsee minulle?

Timmermansille vahvin argumentti puolustaa eurooppalaista yhteistyötä on tämä:

Globaalin muutoksen veturit – samoin kuin keinot hallita tätä muutosta – ovat kokoluokaltaan mantereen, eivät valtion luokkaa.

– Kiina, Yhdysvallat, komission varapuheenjohtaja muistutti.

– Jos Euroopan kansat haluavat olla mukana vaikuttamassa siihen, mihin maailma on menossa, siihen missä työpaikkamme tulevaisuudessa ovat ja millaisia arvoja edustamme, niiden täytyy pitää yhtä.

Yksittäiset kansat eivät hänen mielestään voi enää luoda yhteiskuntiemme tulevaisuutta.

– Globaalisti olemme tarpeeksi isoja ja vahvoja vain yhdessä, Timmermans tähdensi.

Realistisen eurooppalaisen yhteistyön nimeen vannova komissaari vakuutti yhteisen tekemisen vahvistavan jäsenmaiden taloutta.

– Se on myös keino lisätä turvallisuuttamme maailmassa, joka on myllerryksessä.

Hallintarekisteri palasi taas kummittelemaan – kiistelty esitys talousvaliokunnassa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kiistelty hallintarekisteri palaa tänään eduskunnan talousvaliokunnan pöydälle. Valiokunta käsittelee kokouksessaan arvo-osuusjärjestelmää koskevaa lakiesitystä, johon hallintarekisteri sisältyy.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) on vastustanut voimakkaasti osakeomistusten piilottamisen mahdollistavaa hallintarekisteriä. Hän pitää asiasta tiedotustilaisuuden valiokunnan kokouksen jälkeen iltapäivällä.

Hallitus ei ole antanut eduskunnalle uutta esitystä asiasta, joten kyseessä on kutakuinkin sama paperi kuin viime keväänä.

Asetuksen myötä suomalainen pörssiyhtiö voisi valita EU:n alueelta arvopaperikeskuksen, josta laskea osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden omistus ei ole julkista. Useissa EU-maissa käytössä oleva hallintarekisteröinti sallii sen, että osakkeiden omistajaksi voidaan kirjata arvopaperin säilyttäjä, yleensä pankki, todellisen omistajan sijasta.

Sijoittaja ei kuitenkaan voisi edelleenkään piilottaa omistuksiaan, jos suomalaisyhtiö on laskenut osakkeet liikkeeseen kotimaassa.

Hallintarekisteriä vastaan hangoitteleville perussuomalaisille on tarjottu ratkaisuksi lähdeveron korottamista. Yhtiö joutuisi maksamaan korotetun lähdeveron, jos se ei kerro kaikkien omistajien tietoja. Turuselle lähdeveron korotus ei kuitenkaan riittänyt.

Yle kysyi vihreiltä: Emma Kari selkeä suosikki puoluejohtajaksi

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kansanedustaja Emma Kari on selvä suosikki vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi, kertoo Ylen kysely. Puolueen kansanedustajille, puoluevaltuuskunnan jäsenille ja varajäsenille tehdyssä kyselyssä 19 kannatti Karia puoleen johtoon.

Yhdeksän ääntä sai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ja seitsemän varapuheenjohtaja Maria Ohisalo. Kansanedustaja Touko Aalto sai viisi ääntä ja Olli-Poika Parviainen yhden.

Kansanedustaja Ozan Yanar ei saanut yhtään ääntä, ja viisi jäsentä ei osannut sanoa kantaansa.

Kyselyyn vastasi hieman yli puolet 88 kansanedustajasta, puoluevaltuuston jäsenestä ja varajäsenestä. Ääniä annettiin yhteensä 46.

Vihreät valitsee uuden puheenjohtajan kesäkuussa jäsenäänestyksen pohjalta.

Sopu syntyi viime hetkillä: saaristoliikenteen lakko peruuntui

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Saariston lauttaliikennettä uhannut lakko peruuntuu, kertoi valtakunnansovittelija Minna Helle. Lakko olisi alkanut huomenna perjantaina.

Osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Sopu syntyi Helteen toimistolla keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 02.

Työriidassa oli kyse kulkevien maantielauttojen ja yhteysalusten työehdoista. Helle kertoi olevansa tyytyväinen ratkaisun löytymiseen.

– Lakko olisi toteutuessaan aiheuttanut merkittävää haittaa saariston asukkaiden liikkumiseen ja peruspalvelujen toteutumiseen. Oli tärkeää, että kiista saatiin ratkaistua ajoissa, Helle toteaa.

Työriidan osapuolet olivat Suomen Konepäällystöliitto, Suomen Laivanpäällystöliitto, Suomen Merimies-Unioni sekä Suomen Lauttaliikenne ja Suomen Saaristovarustamo.

HS: Vihreiltä jättiyllätys apulaispormestariksi

Kuva: Vihreät

Helsingin vihreät tekivät keskiviikkoiltana todellisen yllätysvalinnan. Kaupungin toisiksi suurimman puolueen valtuustoryhmä valitsi Helsingin sosiaali- ja terveystoimea johtavaksi apulaispormestariksi suurelle yleisölle varsin tuntemattoman Sanna Vesikansan, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Tehtävästä kamppailivat Vesikansan kanssa vihreiden valtuustoryhmää viime vuodet johtanut Otso Kivekäs, Elina Moisio ja Mari Holopainen. Vesikansa valittiin tehtävään vaalin jälkeen, mutta vihreät ei kerro tarkemmin vaalin äänestystuloksia.

Sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestarin salkku on samaan aikaan todella raskas ja muita apulaispormestarin salkkuja kevyempi, HS mainitsee. Tehtävä on vuoteen 2019 asti painava, sillä Vesikansa johtaa siihen saakka työtä, jolla voidaan kaventaa esimerkiksi helsinkiläisten terveyseroja.

Helsingin kokoomus valitsi apulaispormestariehdokkaaksi Pia Pakarisen

Kuva: Kokoomus

Helsingin kaupunginvaltuuston kokoomusryhmä valitsi Pia Pakarisen apulaispormestariehdokkaaksi ja Risto Rautavan ryhmän puheenjohtajaksi. Kokoomuksen valinnoista kertoi Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori Twitterissä.

Kokoomuksen apulaispormestarin vastuulla ovat kasvatukseen ja koulutukseen liittyvät asiat.
Lopulliset päätökset valinnoista tekee Helsingin uusi valtuusto kesäkuussa.