Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kaikki syytteet nurin ravintolaa koskeneessa ihmiskauppajutussa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet Lahdessa sijainnutta ravintolaa koskeneessa ihmiskauppajutussa. Kyse oli aasialaisesta ravintolasta, jonka ravintoloitsijaa syytettiin kahden turvapaikanhakijan hyväksikäytöstä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Syytteen mukaan työntekijöillä teetettiin 11–15-tuntisia työpäiviä, ja syyttäjä katsoi heidän olleen muun muassa kielitaidottomuutensa takia turvattomassa ja riippuvaisessa asemassa ravintoloitsijaan nähden.

Oikeuden mukaan ravintoloitsijan syyllisyydestä ei kuitenkaan ollut riittävää näyttöä. Esimerkiksi työntekijöiden kertomuksille tehdyistä työtunneista ei löytynyt tukea.

– Sen sijaan ravintolassa usein vierailleet kanta-asiakkaat ovat kertoneet, että he eivät ole havainneet asianomistajien tekevän töitä juuri lainkaan, tuomiossa sanotaan.

Todistajien kertomukset vahvistivat oikeuden mukaan myös sitä, että ravintoloitsijalla ei todellisuudessa ollut tarvetta kahdelle kokopäiväiselle työntekijälle. Oikeus ei myöskään pitänyt uskottavana sitä, etteivät työntekijät olisi saaneet pitää lainkaan vapaapäiviä.

– Ravintolan vakioasiakkaat ovat kertoneet, että asianomistajat ovat hengailleet ravintolassa ja sen pihapiirissä vapaa-aikanaan, eikä mikään asiassa esitetty todistelu osoita, että heidän olisi ollut pakko toimia siten ja että he hengaillessaan olisivat olleet vastaajan määräysvallan piirissä.

Oikeus katsoi, että ravintoloitsijan toiminnassa kyse oli ennemminkin auttamisesta kuin hyväksikäytöstä.

– Esitetty näyttö huomioiden käräjäoikeus katsoo, että vastaaja on nimenomaisesti halunnut auttaa asianomistajia oman taloudellisen asemansa kustannuksella.

Ravintoloitsija itse kertoi palkanneensa kaksikon ravintolaan, koska halusi auttaa heitä saamaan työperäiset oleskeluluvat.

Työntekijät asuivat ravintoloitsijan perheen kanssa kaksiossa

Ravintoloitsijaa syytettiin toisen työntekijän pahoinpitelystä, mutta syyte hylättiin. Todistajan kertoman mukaan työntekijät riitelivät tilanteessa keskenään ja ravintoloitsija erotti heidät työntäen toista olkapäästä.

Mikään ei oikeuden mukaan tukenut työntekijöiden väitteitä siitä, että ravintoloitsija olisi kohdistanut heihin psyykkistä tai henkistä väkivaltaa. Kaikki todistajat kertoivat pitäneensä ravintolan ilmapiiriä hyvänä ja rentona.

Työntekijät olivat asuneet ravintoloitsijan, tämän vaimon ja lapsen kanssa samassa kaksiossa. Oikeuden mukaan kaikilla oli samat asuinolosuhteet, eikä työntekijöiden tarvinnut tehdä kotona ruokaa tai osallistua siivoukseen pariskuntaa enempää.

Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että työntekijät olivat työssäoloaikanaan asioineet useita kertoja poliisin ja muiden viranomaisten kanssa, mutta eivät olleet maininneet työoloistaan.

Tuomio on annettu keskiviikkona.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE