Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue

Pääkirjoitukset

Rane Aunimo

Demokraatin toimituspäällikkö.

Puoluekannatuksissa on tapahtunut suuria muutoksia viimeisen puolen vuoden aikana. Pääministeripuolue SDP:n suosio pyörii kirkkaasti yli 20 prosentissa kaikissa kyselyissä.

Rane Aunimo

Demokraatti

Muutosta on selitetty paitsi pääministeriksi vaihtuneen Sanna Marinin henkilökohtaisella suo­siolla myös korona-ajan kriisioloilla, mutta koko totuus se ei varmasti ole. Alma Media uutisoi SDP:lle peräti 24 prosentin kannatuksen, jollaisiin korkeuksiin puolue ei ole yltänyt missään mittauksessa sitten vuoden 2006. Eilen ilmestyneen puoluebarometrin mukaan suomalaiset suhtautuvat tällä hetkellä kaikista puolueista selvästi positiivisimmin SDP:hen. Nyt 54 prosenttia ajattelee puolueesta erittäin tai melko myönteisesti, ja SDP on ottanut peräti 13 %-yksikön loikan puolessa vuodessa.

SDP:ssä asialla ei ole suuremmin elämöity. Syyn ymmärtää: hyvinvointiamme mittaavien käyrien käännyttyä laskuun kaikenlainen ilakoiminen juuri tällä asialla voisi näyttää pröystäilyltä. Silti kainosteluunkaan ei ole syytä. Kannatus- ja muut kyselyt kertovat, kuinka hallituksen ja SDP:n on katsottu onnistuneen kriisin hoidossa: hyvin. Tätä ei some-elämöinnin keskellä aina huomaa, kun kaikki on mukamas mennyt pieleen.

Hermoilu näkyy.

Mielenkiintoista tietysti, että luottamus kanavoituu niin selvästi juuri SDP:hen. Keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP eivät ole vastaavalla tavalla hyötyneet hallituksen päätöksiin kohdistuvasta ylimääräisestä huomiosta. Paikoin jopa päinvastoin. Varsinaisen sukelluksen on tehnyt perussuomalaiset, joka vielä viime vuoden lopulla oli omilla lukemillaan gallupien kärjessä.

Epidemian lieventyessä ja rajoitusten höllentyessä normaali oppositiopolitkointikin on palannut. Petteri Orpon ja Marinin yhteenotto varasti huomion toissa viikonloppuna. Orpo sai huomata, että vastassa on suorasanainen poliitikko, jolle ei voi kaiken aikaa jankata omiaan.

Hermoilu näkyy muutenkin. Jussi Halla-aho on takertunut luottamaan ilmiöön, joka tunnetaan nimellä rally ’round the flag, lipun ympärille kokoontuminen. Sillä viitataan kansalaisten ryhmittymiseen johtajiensa tueksi kriisi­aikana. Ruotsissa sosialidemokraatit on nostanut kannatustaan liki kymmenen prosenttiyksikköä, vaikka koronan kasvot maassa kuuluvat valtioepidemiologi Anders Tegnellille. Oikeiston odotus on, että hallituksen suosio laskee, kun kriisi on ohi. Selvää on, että EU-komission eilinen esitys elpymisrahastosta nostaa laineita ja myös perinteisesti EU-myönteinen kokoomus näyttää nyt hakevan kurssiaan oppositioasemassa.

Lisää aiheesta

Jos jotain, kriisi on paljastanut juuria myöten, kuinka köykäisillä eväillä populismi pelaa hädän hetkellä, kun pelkät sloganit ja uhkakuvat eivät kanna. Suomessa ja länsinaapurissa kehitys on kulkenut yhtäläisesti, vaikka kriisin hoidon politiikka on ollut erilaista.

Hallituksen luottamuksen taustalla on hallitusohjelman eetos, jolla on enemmistön vahva tuki. Tästä eetoksesta on pidettävä kiinni myös silloin, kun katsotaan pidemmälle tulevaisuuteen ja kriisin jälki­hoitoon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE