Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kansanedustaja hämmästelee Petteri Orpon tapaa puhua 30 000 eurosta: ”Mitä kukin vähäisenä pitää”

Lehtikuva / Markku Ulander
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo

Perjantain Talouselämässä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiiruhtaa jo muutoksia osakesäästötileihin eli sijoitussäästötileihin, vaikka ne tulivat vasta juuri äskettäin Suomessa käyttöön.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hän haluaisi nostaa osakesäästötileille siirrettävän rahasumman ylärajaa 50 000:sta 100 000 euroon. Lopulta rajan voisi poistaa.

Orpo kertoi yllättäen lehdelle myös  myyneensä suorat osakeomistuksensa. Näin hän voisi sijoittaa rahaa osakesäästötilille.

– Ajattelin mennä avaamaan tilin. Sen verran varauduin, että myin vähäiset osakeomistukseni, jotta voin siirtyä osakesäästötilin kautta osakesäästäjäksi.

Orpon mukaan hänen myymiensä osakkeiden kokonaisarvo oli myyntihetkellä noin 30 000 euroa. Tuotto oli noin puolet siitä miinus verot.

Orpon mukaan häntä kiinnostaa sijoittaminen uuteen teknologiaan ja kestävään kehitykseen.

SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen kiinnittää Twitterissä huomiota Orpon tapaan puhua rahasta.

– Orpo on innoissaan uudesta osakesäästötilistä ja aloittaa ”vähäisellä panostuksella”, 30 000 eurolla. Hieman samanlainen ylimielinen kaiku kuin kokoomuksen Laura Rädyn surullisen kuuluisassa: kuka muka tienaa alle 2600 euroa kuukaudessa -lausunnossa, Riitta Mäkinen hämmästelee.

– Orpo puhuu itse vähäisestä osakesalkusta, jonka arvo on 30 000. Suomalaisen salkun mediaani on 3000. Mitä kukin vähäisenä pitää, Mäkinen jatkaa toisessa tviitissään, jossa hän vastaa toiselle Twitterin käyttäjälle.

Orpon haastattelua on kummasteltu muistakin lähtökohdista. Helsingin Sanomissa politiikan ja talouden toimittaja Marko Junkkari  mainitsee, että Orpo joutui todennäköisesti maksamaan 15 000 euron myyntivoitosta noin 5 000 euron pääomatuloveron.

– Veronmaksajana kiitän, mutta kaverille en moista suosittelisi, onkin tviittannut kirjailija ja pörssitoimittaja Karo Hämäläinen, minkä Junkkarikin HS:ssä noteeraa.

Junkkari toteaa, että sijoitusmielessä Orpon liikkeessä ei ollut paljon järkeä, kun hän päätti vaihtaa 30 000 euron suoran osakesijoituksen 25 000 euron osakesäästötilisijoitukseen.

Osakesäästötilillä pääomatuloveroa maksetaan vasta, kun varoja nostetaan tililtä.

Petteri Orpo itse on tänään palannut Junkkarin kommenttiin ja Talouselämän haastatteluunsa Twitterissä. Samalla tarkentuu kuitenkin se, ettei Orpo olekaan siirtänyt 30 000 euroa suoraan osakesäästötilille.

– Maksan verot mielelläni hyvästä myyntivoitosta. Pääsyy realisoinnille oli tuleva asunnon osto. Sijoitussäästötilille alan säästämään hiljaksillen, Orpo kirjoittaa Junkkarille.

Junkkari huomauttaa takaisin, että Talouselämän sitaatista saattoi tulkita myös niin, että Orpo olisi siirtämässä rahat suoraan osakkeista osakesäästötilille. ”Ajattelin mennä avaamaan tilin. Sen verran varauduin, että myin vähäiset osakeomistukseni, jotta voin siirtyä osakesäästötilin kautta osakesäästäjäksi”, haastattelussa luki.

Orpo myöntää Junkkarin päätelmän.

– Sitaatin olisin voinut tarkentaa. Sijoitussäästötilin hienous on siinä, että kauppaa voi tehdä ja osinkoja sijoittaa tilin sisällä. Verot maksetaan vasta kun nostaa varoja tililtä. Etu on aikaisemmin vain hyvin varakkaiden ulottuvilla, Orpo vastaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE