Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Päätoimittajalta

Kansanedustaja, ota tietoturva vakavasti – unohda avoimet verkot ja poista deittisovellukset työlaitteiltasi

Apple
Päätoimittajalta

Petri Korhonen

Demokraatin vastaava päätoimittaja.

Yksinkertaisiakin tietoturvaohjeita laiminlyövät kansanedustajat avustajineen suorastaan kerjäävät eduskuntaan uutta tietomurtoa.

Petri Korhonen

Demokraatti

Luultavasti valtionhallinnon tietoturvaihmiset ovat huokaisseet näinä viikkoina monta kertaa syvään. Kuten eräs asiantuntija sanoi minulle, ”aina saa yllättyä ja hyvin harvoin positiivisesti”.

Viimeisimmän ihmettelyn aiheutti kansanedustaja Anna Kontula (vas) joka itse ilmoitti somessa käyttävänsä työasioiden hoitamiseen Helsingin kaupungin julkista wifi-verkkoa.

Ihminen, joka käsittelee yhteiskunnalle olennaisia tietoja, ahkeroi työlaitteillaan avoimissa verkoissa, ja vielä kertoo toimintatavoistaan kaikelle kansalle.

Kontula perusteli Iltalehdelle, ettei hän muista saaneensa asiasta virallista ohjeistusta. Tämä on inhimillistä, sillä monikin olennainen työpaikan jakama neuvo menee tietojen tulvassa usein ohi.

Moni eri puolueiden kansanedustaja on tänään väittänyt minulle, että tietoturvasta ja julkisten verkkojen riskeistä on kyllä puhuttu eduskunnassa hyvinkin paljon.

Lisäksi jotkut varotoimet vain kuuluvat yleissivistykseen.

Lisää aiheesta

Vuosikymmen sitten silloinen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps) unohti työsalkkunsa Bandidos-jengin kerhotiloihin.

Tällaista fyysistä erhettä moni osaa varoa, mutta älylaitteiden kanssa kansanedustajat avustajineen ottavat kollegoidensa mukaan ihan samanlaisia riskejä – vieläpä silkkaa laiskuuttaan tai piittaamattomuuttaan.

EDUSKUNNAN turvallisuusväki voinee itse joskus luetella, kuinka monta kertaa se on tämänkin vaalikauden aikana varoitellut, patistanut ja maanitellut kansanedustajia ottamaan tietoturva-asiat vakavasti.

Kansanedustajia, ministereitä ja heidän avustajiaan on neuvottu viimeksi muun muassa luopumaan kiinalaisen TikTok-videopalvelun käyttämisestä.

Kuinka moni totteli, ei ole tiedossa.

Pelottelupuheista huolimatta monet kansanedustajat avustajineen ovat tiettävästi ladanneet työlaitteilleen TikTokin lisäksi muitakin kyseenalaisia sovelluksia, aina venäläisestä Yango-taksista monenlaisiin deittipalveluihin, noutoruoka- sekä liikunta- tai biorytmiseurantaohjelmiin asti.

Nämä keräävät käyttäjistään ja tämän laitteista tietoa mielin määrin, ja auttavat tarvittaessa myös paikantamaan ihmisen.

Arkaluonteisessakin viestinnässä moni käyttää yhä Messengeriä tai WhatsAppia, vaikka Signalin kaltaisia suojatumpiakin tapoja on tarjolla. Tärkeitä työasioita forwardoidaan kotikoneille tai yksityislaitteille.

Edustajat tai heidän avustajansa eivät ole aina muistaneet sitäkään, että työkännykkä pitäisi jättää pois joiltain ulkomaanmatkoiltakin.

Viihdekäyttö on sitten oma lukunsa. Pornosivustoilla tai OnlyFansissa pyöriminen ei ole eduskuntaväellekään rikollista eikä kiellettyä, mutta epämääräisillä saiteilla altistaa itsensä aina murtoyrityksille. Varsinkin jos käyttää siihen työlaitteitaan.

Jos kansanedustaja tai avustajansa eivät halua varoituksista piitata, sille kukaan eduskunnan virkamies ei voi mitään.

Jos kansanedustaja tai avustajansa eivät halua varoituksista piitata, sille kukaan eduskunnan virkamies ei voi mitään.

VIIMEISTÄÄN NYT tällaisena poikkeus- ja kriisiaikana jokaisen päättäjän pitää ottaa tosissaan se fakta, että he käsittelevät yhteiskunnalle elintärkeää aineistoa, tietoa.

Kansallisilla päätöksentekijöillä on pääsy tietoon, joka on haluttua kauppatavaraa.

Eduskuntaan on tehty vakavia ulkomaisia tietomurtoja ja lukemattomasti sellaisten yrityksiä.

Vaikka valtionhallinto suojaa järjestelmänsä niin hyvin kuin mahdollista, yksittäisen ihmisen hönöilyn kautta rikolliset pystyvät kiertämään parhaimmatkin varotoimet.

Inhimillisille vahingoille ei tietenkään voi mitään. Hakkerit, tiedonkalastajat ja huijarit onnistuvat väistämättä joskus hämäämään ammattilaisiakin.

Jopa Ranskan presidentin luuri korkattiin jokunen vuosi sitten.

SUUREMPI RISKI tulee tietysti tarkoituksellisista teoista, ja näistä ei meillä ole hienotunteisuussyistä kovin paljon haluttu puhua.

Jos kansanedustaja päästää ulkopuolisia ihmisiä – vaikkapa motiiveiltaan kyseenalaisia kavereitaan tai ”avustajia” omille työlaitteilleen, mahdollisuus tietojen väärinkäyttöön ja järjestelmiin soluttautumiseen kasvaa moninkertaisesti.

Esimerkiksi VKK-puolue näyttää somen perusteella kutsuvan eduskuntaan hyvinkin kirjavaa, Venäjän etujen puolustamisesta ja yhteiskuntajärjestyksen hajottamisesta innostunutta väkeä. Täytyy vain toivoa, että edes jollain paikallaolijalla pysyy järki päässä ja isänmaan etu mielessä.

Mutta tämäkin kuuluu demokratiaan: edustajiksemme valittuihin ihmisiin pitää pystyä luottamaan.

Siksi jokaisen kansanedustajan – Anna Kontulan ja muiden – velvollisuus on viimeistään nyt avustajineen pyytää eduskunnan kansliasta itselleen lisää tietoturvakoulutusta, taitojen päivitystä, ja korjata heti jos omissa toimintatavoissa on turhia riskejä.

Tällaista itsekuria ja kansalaistaitoa meiltä edellytetään jokaisella tavallisellakin työpaikalla.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE