Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja tarttui Postin ökypalkkioihin – kohtasi hallintoneuvoston “inkvisition”: “Jos ei pysty olemaan hiljaa, pitäisi erota”

Posti on viime päivät ollut tikun nokassa pienipalkkaisia työntekijöitä uhanneiden rajujen palkkaleikkausten ja johdon jättimäisten palkkioiden vuoksi.

Keskustelua on seurannut tiiviisti myös mikkeliläinen SDP:n viime kauden kansanedustaja Satu Taavitsainen. Hän on huomenna viimeistä kertaa päättyneen eduskuntakauden kokoonpanolla kokoontuvan Postin hallintoneuvoston jäsen.

Taavitsainen on tyytyväinen omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) väliintuloon Postin kriisin ratkaisemiseksi ja työntekijöiden puolustamiseen. Paatero siirsi keskustelun 700 postilaista uhanneista palkanalennuksista osaksi Postin laajempia työehtosopimusneuvotteluja.

Postin johdon kohtuuttomat palkkiot selvitetään ministerin mukaan syyskuun aikana.

– Kiitän ministeri Paateroa asiaan puuttumisesta ja siitä, että Postin kohtuuttomat palkkiot perataan läpi. Valtionyhtiöissä ei pitäisi olla korkeampia palkkioita kuin mitä pääministeri ansaitsee, Taavitsainen sanoo.

Taavitsainen on kiinnittänyt julkista huomiota Postin johdon tienesteihin ennenkin. Maaliskuussa 2016 hän arvosteli postinjakelua, joka toimii Suomessa hänen mukaansa katastrofaalisen huonosti.

– Postin toimitusjohtaja saa enemmän palkkaa kuin Suomen tasavallan presidentti, mutta ei siitä huolimatta saa yhtiötään jakamaan postia sovitun mukaisesti viitenä päivänä viikossa, Taavitsainen kirjoitti keväällä 2016.

Lukuisat Postin johdon toimintaan ja valtion omistajaohjaukseen kohdistuneet kirjoitukset johtivat lopulta siihen, että asiaan kiinnitettiin huomiota Postin hallintoneuvostossa.

Taavitsaisen mukaan Postin hallintoneuvoston puheenjohtaja, viime kaudella keskustan kansanedustajana toiminut Markku Rossi, kutsui koolle epävirallisen palaverin huhtikuussa 2016 varsinaisen hallintoneuvoston kokouksen jälkeen.

“Toivon, että voimme pitää virallisen hallintoneuvoston kokouksen jälkeen keskustelun pelkästään hallintoneuvoston jäsenten kesken. Aiheena hallintoneuvoston jäsenten vastuut ja velvollisuudet sekä julkinen toiminta Postin asioissa. Yst. terv. Markku Rossi”, Demokraatin näkemässä kokouksen koolle kutsuneessa sähköpostiviestissä todetaan.

Maria Guzenina, Taavitsainen puoluetoveri hallintoneuvostossa, ei epäviralliseen palaveriin ehtinyt jäämään. Taavitsainen jäi ja luonnehtii kokousta jälkikäteen inkvisitioksi.

“Kyllä joskus on Satun kanssa keskusteltu.”

– Rossi aloitti keskustelun sanomalla, että on otettu kantoja julkisuudessa ja Satu sinä varmasti tunnistat tästä itsesi. Hän ryhtyi opettamaan, kuinka hallintoneuvoston jäsenen pitäisi edustaa yhtiötä ja ulospäin ei voi sanoa mitään Postia moittivaa. Että on vain tuettava johtoa ja johdon liian suurista palkoista ei saa kirjoittaa julkisuuteen tai toivoa johdon tai hallituksen vaihtumista. Rossi jatkoi, että jos moitimme postin johtoa, niin he eivät luota enää meihin, eivätkä anna meille enää tietoa, Taavitsainen sanoo.

Taavitsainen kertoo vastanneensa syytöksiin toteamalla, että hänen käyttämänsä tiedot ovat peräisin julkisista lähteistä ja Postin työntekijöiltä, asiakkailta ja kansalaisilta. Erityisesti Postin hallintoneuvoston keskustalaiset jäsenet olivat Taavitsaisen mukaan sitä mieltä, että “jos ei pysty olemaan hiljaa, niin sitten pitäisi erota hallintoneuvostosta”.

– Kun en alistunut, vaan sanoin etten jaa näkemystänne niin lopuksi Rossi totesi, että ei tästä keskustelusta ollut mitään hyötyä. Ehkä hän oli kuvitellut, että saisi minut vaiennettua.

Hallintoneuvoston puheenjohtaja Rossi ei muista tapaamista.

– Nyt on kyllä Satun puheita, en lähde tuollaisia kommentoimaan, Rossi sanoo.

Taavitsaisen julkisiin kirjoituksiin hän myöntää kuitenkin tutustuneensa ja pitää niitä sävyltään kyseenalaisen kärjekkäinä ja hallintoneuvoston jäsenelle sopimattomina. Lopulta Rossi myöntää keskustelleensa kirjoituksista myös Taavitsaisen kanssa.

– Kyllä joskus on Satun kanssa keskusteltu.

Järjestittekö huhtikuussa hallintoneuvoston kokouksen jälkeen tästä aiheesta epävirallisen palaverin?

– Varmaan on keskusteltu ennen kokousta ja kokouksen jälkeen ja varmaan muulloinkin. Minusta on ollut kyseenalaista, että onko hän tehtäviensä tasalla.

– Hän on kirjoittanut aivan räävittömiä kirjoituksia hallintoneuvoston jäsenenä ja käyttänyt niitä tietoja muussakin toiminnassaan, Rossi sanoo.

Johdon palkkioista päättää Posti Groupin hallitus. Rossin mukaan palkkioista ei olisi hallintoneuvostossa lainkaan keskusteltu. Hän kuitenkin myöntää palkkiojärjestelmän ryöstäytyneen viimeisen parin vuoden aikana käsistä.

Taavitsaisen kirjoituksia Rossi pitää Postin toiminnan politisoimisena.

“Minä en edusta Postia vaan kansaa.”

– Minä en politisoi Postin toimintaa. Olen huomannut, että jotkut sitä tekevät. Hallintoneuvosto ei ole poliittinen toimielin. Jos joku politisoi, hän menettelee minun mielestäni väärin. Jos on ongelmia, ne puidaan sisäisesti, Rossi sanoo mutta kiistää tarkoittavansa sitä, että julkinen keskustelu Postin johdon palkkioista olisi väärin.

Postin hallintoneuvoston jäsenet ovat kaikki kansanedustajia. Eräs hallintoneuvoston tehtävistä on Postin toiminnan ja hallinnon valvominen. Taavitsaisen mukaan tehtävänanto on selkeä.

– Hallintoneuvosto ei edusta Postia vaan valvoo sitä. Minä en edusta Postia vaan kansaa. Postinjakelu on peruspalvelu mitä kansalaiset ja yritykset tarvitsevat. Kun peruspalvelussa on ongelmia, ei kansanedustaja saa olla hiljaa, hän sanoo. Olen myös rohjennut ottaa hallintoneuvoston kokouksissa esille johdon ylisuuret palkat.

Taavitsainen pitää hänen kirjoitustensa vuoksi järjestettyä palaveria osana Postissa laajemmin vallalla olevaa vaientamisen kulttuuria.

– Vanha hyvä Posti on kadonnut ja on enää haalea varjo aikaisemmasta hyvästä työpaikasta ja toimivasta peruspalvelusta, hän sanoo.

– Vuokratyöntekijöitä on Postissa uhkailtu. Jos he osallistuvat lakkoon on sanottu, ettei tule tunteja. Postin jakamisessa ilmenneistä ongelmista on työntekijöiden ja esimiesten käsketty vaieta. Joka päivä jää jakamatta postia, kun työntekijät eivät ehdi jakaa kaikkea ja osa palautuu lajittelukeskukseen.

– Ihmiset ja yritykset ovat tyytymättömiä, kun posti ei kulje, eikä siihen ole voinut enää luottaa. Tätä huolta olen tuonut koko ajan esille. Tilannetta on johdon taholta selitelty milloin sääongelmilla, milloin kaluston rikkoutumisella, vaikka syynä on liian vähäinen henkilökunta.

Taavitsaisen mukaan Postin johto selittää julkisuudessa työntekijöiden irtisanomisia jaettavan postin määrän vähentymisellä.

“Olen kaivanut esille myös Juha Miedon sukat, kun hän soitti minulle Postin hukanneen ne.”

– Postin määrä on vähentynyt, mutta ei niin paljon kuin Postin johto on irtisanonut työntekijöitä ja esimiehiä. Irtisanomisten vuoksi Postin työntekijät ovat olleet aivan ylityöllistettyjä jo monta vuotta. Postia jää jakamatta, vaikka lomia on jäänyt pitämättä ja ylityöt ovat paukkuneet. Jo nyt Postissa varaudutaan siihen, ettei jäljelle jäävät selviä tehtävistään, eikä osaamistakaan ole kaikilla tarpeeksi.

Taavitsaisen mukaan Postin suurin ongelma on johdon “täydellinen haluttomuus” käyttää postinjakajien ja lähiesimiesten asiantuntemusta.

– Toivon, että Sirpa Paateron omistajaohjauksessa Postin työntekijöitä aletaan taas kuunnella ja arvostaa. Postipalvelun laadun parantaminen ja kansalaisten luottamuksen takaisin saaminen tulee olla myös omistajaohjauksen selkeä tavoite.

Markku Rossin mukaan keskustelut Taavitsaisen kirjoituksista on käyty hänen omasta, ei Postin johdon aloitteesta.

– Nämä ovat olleet minun omia oivalluksiani, kun olen ihmisten kanssa keskustellut. Olen kaivanut esille myös Juha Miedon sukat, kun hän soitti minulle Postin hukanneen ne. En ole koskaan yhdestäkään pyynnöstä kieltäytynyt, etten olisi laittanut viestiä eteenpäin. Olen ollut aktiivinen hallintoneuvoston puheenjohtaja ja olen saanut siitä kiitosta, Rossi sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE