Politiikka

Kansanedustaja tyrmistyi ja haukkoo henkeään: ”Mitä ihmeen tekemistä lääkekatolla ja toimeentulotuen maksatuksella on keskenään, rouva ministeri?”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) äimistelee ministerin vastausta toimeentulotuen myöhästymiseen.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) äimistelee ministerin vastausta toimeentulotuen myöhästymiseen.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) äimistelee ministerin vastausta toimeentulotuen myöhästymiseen.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) vastaus Kelan maksujen viivästymisestä saa kansanedustaja Maria Tolppasen haukkomaan tyrmistyksestä henkeään.

– Kysyin eduskunnan täysistunnossa, tietääkö ministeri, että toimeentulotukien maksatus on viikkoja myöhässä ja ihmiset eivät pysty ostamaan edes lääkkeitään.

Ministeri Mattila vastasi, että ongelmia on, koska Suomessa on lääkekatto ja lääkefirmoilla on ollut vaikeuksia toimittaa lääkkeitä apteekkeihin.

– Ministerin vastaus on uskomattomin käsienpesu, mitä eduskunnassa on kuultu. Lääkekatolla ja toimitusongelmilla, niin ikäviä kuin ovatkin, ei ole mitään tekemistä maksatusten myöhästymisten kanssa. Se, että itse kysymykseen ei vaivauduta edes vastaamaan, kertoo hyvin sinisten suhtautumisen ahdingossa eläviin kansalaisiin, sanoo kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.)

Tolppanen muistuttaa, että esimerkiksi työmarkkinatuki, toimeentulotuki ja opintotuki

ovat niin pieniä, että ihmiset joutuvat valitsemaan, ostavatko loppukuusta ruokaa vai lääkkeitä.

– Jos Kela ei pysty maksamaan tukia ajallaan ihmisten ei tarvitse valita, koska he eivät voi ostaa kumpaakaan. Ei ruokaa, eikä lääkkeitä. Tämän takia pidän ministerin vastausta valitettavana, kylmänä ja uskomattomana.

– Toivon todella, että ministeri Mattilalta löytyy sydäntä, rohkeutta ja taitoa puuttua maksatusten myöhästelyihin. Se, että Kela maksaa joissain tapauksissa korvausta myöhästymisestä, ei poista nälkää eikä lääkkeiden akuuttia tarvetta, muistuttaa Tolppanen.

Jopa ministerit Petteri Orpo (kok.) ja Jari Lindström (sin.)  pyrkivät vastauksissaan perustelemaan epäinhimilliset päätöksensä, kuten työttömiä alistavan aktiivimallinsa.

Täydennetty 21.12. klo 12.56: Toisin kuin uutisessa väitetään, Kela on kertonut, että perustoimeentulo käsitellään tällä hetkellä 5,2 päivässä. Lue uutinen tästä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat