Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kansanedustaja vaatii eduskunnan turvallisuusjohtajan erottamista – ”Ei nauti tehtävässään ainakaan minun luottamustani”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä hämmästelee eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savolan toimintaa entisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) epäiltyyn pahoinpitelyyn liittyvässä valvontakamerajupakassa.

Demokraatti.fi

Kärnä pitää erikoisena, että Savola ylipäänsä kommentoi aihetta medialle.

– Eiköhän tällaista kommentoi ensisijaisesti se henkilö johon teko on kohdentunut tai se esitutkintaviranomainen, joka asiaa tutkii. Ei todellakaan eduskunnan turvallisuusjohtaja, jonka työtehtäviin sellainen ei kuulu, Kärnä toteaa tiedotteessaan.

Hän pitää käsittämättömänä myös salassapidettävän turvakameratallenteen luovuttamista medialle. Kärnä arvelee, että kyse olisi ollut Savolan pyrkimyksestä tukea omaa tulkintaansa tapahtuneesta. Savola on kieltäytynyt kommentoimasta tietojen luovuttamista.

– Poliisin sekä Sipilän käsitysten mukaan kyseessä oli pahoinpitely ja sellaisena sitä nyt myös tutkitaan. Savolan motiivit ihmetyttävät ja pitäisin parhaana, että tätä ei jätettäisi pelkästään eduskunnan omien sisäisten selvitysten varaan, vaan että joku ulkopuolinen esitutkintaviranomainen selvittäisi tämän sotkun.

Kärnä pitää mahdollisena, että Savola olisi syyllistynyt virkarikokseen.

– Sen voin myös sanoa, että turvallisuusjohtaja ei nauti tehtävässään ainakaan minun luottamustani. Jos minuun kohdentuisi eduskunnan edessä pahoinpitely, en todellakaan haluaisi että asiasta tiedottaa eduskunnan sekoileva turvallisuusjohtaja. Toivottavasti kansliatoimikunta tekee oikeat johtopäätökset ja antaa ukolle potkut. Tämä aivan riippumatta siitä, todetaanko hänet lopulta syylliseksi johonkin vai ei. Kyse on toimintatavoista.

Kärnä korostaa, että ei halua vähätellä eduskunnan omia selvityksiä asiasta.

– Mielestäni puhemiesneuvosto on toiminut tässä ainoalla oikealla tavalla ja täsmälleen oikein. On myös tärkeää, että tästä asiasta keskustellaan julkisesti. Turvallisuusjohtajan tulisi olla riippumaton virkamies, mutta tähän on nyt vaikeaa enää uskoa. Hän on omalla vastuuttomalla toiminnallaan antanut tässä aseita sellaisten tahojen käsiin, joita kukaan demokratiaa oikeasti puolustava ei voi kannattaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
4.3.2021
Vaalijohtaja: Tiedot vaalivirkailijoiden saamisesta rohkaisevia – terveysasioiden ohella puolueet ja ehdokkaat joutuvat pohtimaan myös taloutta
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE