Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja vaatii suitsimaan somen haitallisia lieveilmiöitä – vahva tunnistautuminen käyttöön, profiili vain omalla nimellä

iStock

Sosiaalisen median palvelujen tarjoajille pitäisi kansanedustaja Saku Nikkasen (sd.) mielestä asettaa nykyistä suurempi vastuu heidän alustoillaan tapahtuvien väärinkäytösten estämiseksi.

Demokraatti

Demokraatti

– Yritykset ovat isoja kansainvälisiä toimijoita ja tähän tarvittaisiin laajempaa EU-tason säätelyä, jolla velvoitettaisiin yrityksiä toimivaan vastuullisemmin, Nikkanen sanoo tiedotteessa.

Nikkanen esittää toimenpidealoitteessaan, että hallitus ryhtyy asiassa toimiin, joissa sosiaalisen median palvelujen tarjoajille asetetaan suurempi vastuu.

Nikkasen mukaan sosiaalinen media tarjoaa hyvän välineen muun muassa ihmisten väliselle yhteydenpidolle, kaupankäynnille ja yhteiskunnalliselle keskustelulle. Varjopuolena on, että väärinkäytökset kuten identiteettivarkaudet, rikollisuus, valeuutisten levittäminen, painostus ja kaikenlainen kiusaaminen on lisääntynyt sosiaalisessa mediassa.

– Tiedämme sekä Ruotsista, että Venäjältä paljastuneista niin sanotuista ”trollitehtaista”, joissa on toiminut valeuutisten levittämiseen ja häirintään palkattuja henkilöitä. Tilin ja profiilin luominen eri palveluissa on tehty hyvin helpoksi eikä tunnistautumista juuri tarvita. Näin myös alaikäisten on hyvin helppoa perustaa tilejä ja vanhempien on vaikea tätä täysin valvoa.

Nikkasen mukaan vaatimus toimia vain omalla nimellä ja identiteetillä some-palveluissa olisi yksi tehokas keino kitkeä sosiaalisen median lieveilmiöitä. Nikkanen rajaisi somen käytön vain täysi-ikäisille.

– Vahva tunnistautuminen profiilin luomisen yhteydessä ja sen rajaaminen vain yhteen profiiliin olisi tehokas tapa ratkaista kyseistä ongelmaa. Myös ikärajojen asettaminen palveluiden käyttöön auttaisi poistamaan pahoinvointia, jota sosiaalinen media lasten ja nuorten keskuudessa on lisännyt, Nikkanen katsoo.

Nikkasen mukaan nuoret kokevat, että kiusaaminen on lisääntynyt sosiaalisen median myötä. Kiusaamista tapahtuu hänen mukaansa muun muassa valeprofiilien kautta.

– Viime aikoina alaikäisten nuorten tekemiin pahoinpitelyihin on liittynyt uutena asiana teon kuvaaminen ja julkaiseminen sosiaalisessa mediassa uhrin nöyryyttämistarkoituksessa. Tämä erityisen ikävä someilmiö, pitäisi saada kuriin vaatimalla vahvaa tunnistautumista ja palvelujen käytön rajaamista vain täysi-ikäisten käyttöön. On todettava, että pelkällä sääntelyllä tämä ei ratkea. Myös vanhempien vastuuta asiassa pitää lisätä ja korostaa, Nikkanen linjaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE