Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kansanedustaja varoittaa – neuvottelu menisi ”jopa mahdottomaksi”

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Kim Berg.

SDP:n kansanedustaja Kim Berg toteaa tiedotteessaan, että on hyvin vaarallista lähteä hajottamaan Suomessa todella hyvin toiminutta työehtosopimusjärjestelmää.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Suomi on rakennettu sopimalla ja tästä sopimusyhteiskunnasta meidän tulee pitää kiinni. Yhteiskuntamme perustuu vahvalle luottamukselle puolin ja toisin, eikä tätä pidä romuttaa. Aito kolmikantavalmistelu on kestävä tapa ratkoa asioita, Berg sanoo.

Berg toteaa, että järjestäytymätön paikallinen sopiminen ja työehtosopimuksista luopuminen asettaa työntekijät alttiiksi työehtojen heikkenemiselle. Työmarkkinoista tulee myös vaikeammat ennustaa ja monille työntekijöille palkan, lomien, työajan ja monien muiden työsuhteen ehtojen neuvotteleminen on vaikeaa ja jopa mahdotonta.

Lauantaina 10.4. Yle TV1:n Ykkösaamussa Elinkeinoelämän keskusliiton Jyri Häkämies sanoi, ettei työnantajapuoli ole ajamassa työehtosopimusten yleissitovuuden murtamista vaan ennen kaikkea paikallista sopimista. Jatkokysymykseen siitä, onko tämän tien päässä yleissitovuuden purku, hän totesi, että se tietysti riippuu järjestäytymisasteesta.

– Paikallinen sopiminen on nostettu jonkinlaiseksi helpoksi ratkaisuksi moniin työmarkkinakysymyksiin, mutta jos sopiminen ei perustu työehtosopimusten puitteissa, tulee siitä helposti sanelua, Berg painottaa.

– Paikallisen sopimisen kehittäminen on kannatettavaa, mutta kehittämistä tulee tehdä hallitusohjelman mukaisesti työehtosopimusten puitteissa. On myös hyvä muistaa, että paikallista sopimista tapahtuu työpaikoilla jo nyt. Pahoin pelkään, että työnantajapuolen järjestäytymisasteen heikkeneminen viestii, että tavoitteena on pitkällä tähtäimellä nimenomaan yleissitovuuden murtaminen, Berg päättää tiedotteensa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Pasi Kuoppamäki

Kolumnit
12.5.2021
Valtaosalla suomalaisia on aiempaa enemmän talletuksia – monessa tapauksessa olisi kaikkien osapuolien kannalta järkevää laittaa raha kiertämään
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE