Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja vuoden 1918 muistojuhlassa: “Älkää antako yhteiskunnan koskaan jakautua niin, että veli käy veljeään vastaan”

Ei enää koskaan, totesi kansanedustaja Ilkka Kantola (sd) pitämässään puheessa vuoden 1918 muistojuhlassa Tyrvään kirkolla sunnuntaina. Kirkolla paljastettiin muistojuhlan yhteydessä muistomerkki, jossa on yli 200 sisällissodassa kuolleen punaisen nimi.

Kantola toivoo muistomerkin toimivan viestinä koko yhteiskunnallemme.

– Se viittaa historiamme vaiheeseen, jonka emme halua koskaan toistuvan. Muistomerkin viesti: ”Ei koskaan enää” kertoo meille painavin sanoin: älkää antako yhteiskunnan koskaan jakautua kahtia niin, että veli käy veljeään vastaan asein, Kantola sanoi.

Kantola muistuttaa ettei minkään väestöryhmän anneta joutua yhteiskunnasta niin syrjään, että se epätoivoisena tarttuu aseeseen laillista hallitusta vastaan.

– Vuoden 1918 koettelemuksesta nuori tasavaltamme nousi nopeasti jaloilleen ja ryhtyi kehittämään valtiorakenteitaan. Vapaat vaalit mahdollistivat osallistumisen yhteiskunnan kehittämiseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan kansanvaltainen kunnallishallinto toimi ratkaisevana kansakunnan kokoajana yhteiseen työhön heti sisällissodan jälkeen.

Kantolan mukaan parlamentaarisen demokratian idea ehti sisällissodan jälkeen juurtua valtioelimiin niin vahvasti, ettei sen vakautta onnistuttu tuhoamaan myöhemminkin.

“Aika antaa ehkä sellaisen etäisyyden, joka leikkaa terän voimakkaimmilta tunteiltamme.”

– Suomen ja suomalaisten onneksi aina on löytynyt riittävän arvovaltaisia tahoja puolustamaan parlamentaarista demokratiaamme.

Nykypäivänäkin on Kantolan mukaan tärkeää sanoutua irti väkivallasta sekä noudattaa tinkimättä oikeusvaltion periaatteita, laillisuutta, sananvapautta, syrjimättömyyttä, tuomioistuinlaitoksen riippumattomuutta ja järjestysvallan puolueettomuutta.

Parhaita takeita yhteiskuntarauhalle ovat Kantolan mielestä yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden toteutumisen sekä huolehtiminen koko kansan laajasta sivistyksestä ja sosiaalisesta turvasta.

– Tässä maailmassa, tänä päivänä, monesti meille itsestään selviltäkin tuntuvat asiat ovat edelleen ajankohtaisia että äärimmäisen tärkeitä.

Kantola toteaa ettei sisällissodan käsittely ole ollut meille helppoa kuluneiden vuosien aikana.

– Nyt sata vuotta tapahtumien jälkeen, aika antaa ehkä sellaisen etäisyyden, joka leikkaa terän voimakkaimmilta tunteiltamme, syyllisyydeltä ja katkeruudelta, häpeältä ja vihalta.

Kantolan mielestä hautamuistomerkki ei ole kannanotto ihmisen teoista tai ansioista, vaan päättäväinen osoitus siitä että ihmisarvo kuuluu kaikille. Konkreettinen paikka, jossa ihmisillä on mahdollisuus muistella ja surra omaisiaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE