Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustajat huolestuivat: “Pidän ministerin kommenttia harkitsemattomana ja suorastaan vaarallisena”

iStock

Kansanedustajat Markku Siponen (kesk.) ja Timo Suhonen (sd.) jättivät torstaina ministerille kirjallisen kysymyksen yöpäivystyksen jatkosta Iisalmessa ja Varkaudessa. He toteavat tiedotteessaan, että sairaaloita on viime vuosina remontoitu yhteensä yli 70 miljoonalla veroeurolla.

Demokraatti

Demokraatti

Kansanedustajien mukaan Iisalmen ja Varkauden yöpäivystysten jatko on vaakalaudalla viimeistään vuoden 2025 lopussa, jolloin ministeriön myöntämä nykyinen poikkeuslupa umpeutuu. Kansanedustajat Siponen ja Suhonen ovat torstaina jättäneet eduskunnassa vastaavan ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen: ”Aikooko sosiaali- ja terveysministeriö myöntää jatkossa poikkeuslupaa ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämiseen?”

– On päivänselvää, että yöpäivystysten lopettaminen ruuhkauttaisi entisestään Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystystä ja heikentäisi näin myös Kuopion seudun asukkaiden palveluita. Ambulanssiralli kävisi hurjana ja yöpäivystysten lakkautumisella olisi myös monia kerrannaisvaikutuksia aluesairaaloiden toimintaan, Timo Suhonen (sd.) sanoo tiedotteessa.

– Uudet ja nykyaikaiset tilat kannattaa hyödyntää täysimääräisesti. KYSille suunnitellaan satojen miljoonien eurojen investointeja. Olisiko näistä mahdollista tehdä karsintaa aluesairaaloiden tehokkaammalla hyödyntämisellä, Suhonen kysyy.

KANSANEDUSTAJIEN mukaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelustrategiassa on linjattu, että erityistason palveluita tarjotaan Kuopion lisäksi Iisalmessa ja Varkaudessa.

– Näyttää, että säästösyistä palveluita pyritään keskittämään Kuopioon. On toimittava strategian mukaisesti ja otettava kaikki irti näistä aluesairaaloista, jotta ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tämä on kaikkien alueen asukkaiden etu, Markku Siponen (kesk.) toteaa tiedotteessa.

Kansanedustajat toteavat, että vasta valmistunut sairaalaselvitys piirtää monta punaista ruksia Suomen sairaalaverkkoon.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) on kommentoinut: ”Sairaalaverkoston tehostaminen lienee välttämätöntä, kun väestö keskittyy yhä enemmän etelään. Samalla Lappi ja Itä-Suomi tyhjenevät.”

– Pidän ministerin kommenttia harkitsemattomana ja suorastaan vaarallisena Itä-Suomen kannalta, tällaiset lausunnot ruokkivat omalta osaltaan negatiivista kierrettä. Ikään kuin se olisi luonnon laki, johon ei pystytä vaikuttamaan. Sairaaloiden lakkauttaminen itsessään heikentää palveluita, luo turvattomuutta ja syö elinvoimaa, Siponen painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE