Nyheter

Karita Blom: Bra resultat når vi genom att satsa på undervisning

Foto: Johan Kvarnström
Karita Blom på SDP:s partifullmäktige i Åbo den 18 november 2017.
Foto: Johan Kvarnström
Karita Blom på SDP:s partifullmäktige i Åbo den 18 november 2017.
Foto: Johan Kvarnström
Karita Blom på SDP:s partifullmäktige i Åbo den 18 november 2017.

FSD:s representant på höstens partifullmäktige, Karita Blom, slog ett slag för satsning på utbildning.

 

På grund av en del förhinder är Karita Blom FSD:s enda medlem av SDP:s partifullmäktige som är på plats i Åbo detta veckoslut.

Blom från Vasa arbetar till vardags vid Vasa universitet som amanuens och tog fasta på erfarenheterna från vardagslivet i sin taltur. I sitt arbete har hon helt konkret känt av högskolornas organisationsförändringar.

– Som ett litet universitet i ett Finland, där bara stort är vackert, har universitetet varit tvunget att hitta på alla möjliga konster och knep för att försvara sin ställning. I somras flyttades språkundervisningen och språkforskningen till Jyväskylä universitet. En stor del av undervisningen sker ändå i Vasa, eftersom majoriteten av språkstuderande inte flyttade till Jyväskylä, sade Blom och summerade situationen med två ord:

– En röra.

 

Förändringar sker inte av sig själva

Blom lyfte fram till exempel Vasa universitets samarbete med Vaasan ammattikorkeakoulu inom teknikutbildning. Hon beskrev det som “ett samarbete, där olika kulturer, olika datasystem, olika pedagogik och olika tyngdpunkter förväntas smälta ihop av sig själv.”

Exemplet var ett av flera. Därmed inte sagt att förändringar i sig vore dåliga, men enligt Blom måste förändringar få tillräckligt med tid och resurser för att inte lämna fula spår. Det hela fungerar extra illa i kombination med regeringens nedskärningar enligt Blom.

 

– I många år har man talat om att studierna tar för lång tid. Examen fördröjs för att studiestödet inte räcker till och studerande arbetar vid sidan om studierna. Nu är vi i den situationen att examen fördröjs för att studerande inte kan ordna studierna ordentligt, och inte kan de gå alla obligatoriska kurser heller, sade Blom och avslutade med en retorisk fråga:

– Kamrater, vill vi att Finland även i fortsättningen ska vara ett land med högt utbildade människor? Bra resultat når vi inte genom ständiga omorganiseringar plus nedskärningar. Bra resultat når vi genom att satsa på undervisning, och framförallt på de studerande.

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast