Politiikka
22.10.2018 13:06 ・ Päivitetty: 22.10.2018 13:06
Kärkiehdokkaaksi pyrkivä Stubb: Euroopassa on käynnissä sielujen taistelu, näistä asioista on nyt kyse
Euroopan kansanpuolue EPP:n kärkiehdokkaaksi ja sitä kautta Euroopan komission puheenjohtajaksi pyrkivä entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo, että omien mahdollisuuksien suhteen kannattaa olla realistinen.
– Tässä on oikeasti kyse pienestä maasta tulevasta ehdokkaasta, joka käy kampanjaa suuren maan ehdokasta vastaan ja numerot ovat aina suuren maan ehdokkaan puolella, olipa tausta ihan mikä tahansa. Takamatkalta olemme lähteneet. Meidän kampanjamme on vain viisi viikkoa, kun taas Manfred Weber on omalla tavallaan pystynyt jo kampanjoimaan monta vuotta EPP:n ryhmän puheenjohtajan ominaisuudessa, Stubb sanoi tavatessaan yhdessä kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa mediaa Helsingissä.
– Jos jonkin luvun uskaltaisin antaa, sanoisin näin, että ennen kampanjan alkua olisin pannut omat mahdollisuudet siihen 20 prosenttiin suunnilleen. Nyt kampanjaan lähdettyäni tässä vaiheessa antaisin 30 prosentin mahdollisuudet tulla valituksi. Toisaalta te tiedätte, minä ja prosenttiluvut, että ei kannata ihan välttämättä ottaa kirjaimellisesti, hän heitti huumorilla.
Stubb viittasi prosenttiluvuillaan taannoiseen kuumaan eduskuntakeskusteluun hankintarekisteristä, jossa hänen esittämänsä luvut eivät pitäneet lainkaan paikkaansa. Asiasta syntyi iso poliittinen kuohunta.
Orpo luonnehti Stubbia muun muassa ”kovimmaksi kampanjoijaksi, jonka tuntee”.
”Silloin minun mielestäni on vain yksi vaihtoehto.”
EU:ta on jo pitkään pohdituttanut Unkarin ja sen hallitsevan puolueen Fideszin toiminta. Stubb pitää kysymystä Unkarista keskeisenä hänen ja saksalaisen vastaehdokkaan Manfred Weberin välisessä kilpailussa.
Stubbin mukaan kyse on arvoista.
– Jos yksikään EPP:n sisarpuolue rikkoo niitä arvoja, mikä on ollut minun mielestäni aivan selvää Fideszin ja Viktor Orbánin (Fideszin puheenjohtaja, Unkarin pääministeri) kohdalla, niin silloin meidän on toimittava. Yksikään EPP-puolue ei voi rikkoa sananvapautta, akateemista vapautta tai kansalaisjärjestöihin liittyvä vapautta.
Aiemmin EU-parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, jossa vaaditaan Unkarille sanktioita unionin perusarvojen rikkomisesta. Asiaa puidaan nyt EPP:n sisällä. Kysymys on siitä, saako Fidesz sieltä kenkää vai ei.
– Oma tulokulmani on käytännönläheinen ja perustuu seuraaviin asioihin. Numero yksi, meidän on käytävä dialogi, keskustelu Fideszin kanssa ja tämä alkoi viime keskiviikkona Brysselissä. Olin itse läsnä. Käytiin erittäin avoin ja rehellinen keskustelu Orbánin kanssa. Totta kai puolueen sisällä on ääniä puolesta ja vastaan.
Toinen Stubbin pointeista on sitoutuminen EPP:n arvoihin.
– Jos Fidesz ei sitoudu näihin arvoihin, niin silloin minun mielestäni on vain yksi vaihtoehto. Heidät erotetaan puolueesta. Se tarkoittaa sitä, että tarvitaan siihen viisi maata ja seitsemän jäsenpuoluetta. Haluan korostaa, että ennen kuin siihen tilanteeseen päädytään, on vielä pitkä matka. Ensin dialogi, sen jälkeen sitoutuminen tai irtaantuminen arvoista ja sen jälkeen toimenpiteet sen perään.
”Eikö kokoomus seiso asiassa ehdokkaansa takana?”
EPP:n suhtautuminen Fidesziin on puhuttanut myös kilpailevissa europarlamentin ryhmissä. Esimerkiksi ALDEa edustava keskustalainen europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki on kommentoinut asiaa Twitterissä.
– EPP-puolueen puheenjohtajan mukaan tarvittavia vaatimuksia #Fidesz erottamisesta ei ole tullut. Edes #kokoomus ei siis vaadi, vaikka Fideszin erottaminen ja #arvot ovat Stubbin kärkiehdokaskampanjan teemoja. Eikö kokoomus seiso asiassa ehdokkaansa takana? hän on kysellyt.
#EPP-puolueen puheenjohtajan mukaan tarvittavia vaatimuksia #Fidesz erottamisesta ei ole tullut. Edes #kokoomus ei siis vaadi, vaikka Fideszin erottaminen ja #arvot ovat Stubbin kärkiehdokaskampanjan teemoja. Eikö kokoomus seiso asiassa ehdokkaansa takana? #Unkari #oikeusvaltio
— Anneli Jäätteenmäki (@jaatteenmaki) October 18, 2018
Orpo pyöritteli tänään Helsingissä, että kokoomuksen näkökulmasta Unkarissa tehtyä politiikkaa ei hyväksytä.
– Oleellista on, niin kuin Alex sanoo, dialogi, sen jälkeen keskustelu jatkuu. Jos yhteistä ymmärrystä ei löydy, silloin on johtopäätösten aika. Nyt mennään askel kerrallaan. Oli tärkeää, että viime keskiviikkona EPP ja sen jäsenpuolueet, kokoomus mukaan lukien, puuttuivat tiukasti Orbánin politiikkaan, Orpo sanoi tänään Helsingissä.
Valta- vai arvopohjalta?
Stubbin mukaan suhtautumista Fidesziin voi tarkastela valta- ja arvopolitiikan kautta. Valtapoliitikko miettisi, että Fideszillä on tällä hetkellä 13 meppiä ja puolue saa todennäköisesti seuraavissa vaaleissa vielä enemmän meppejä. Tästä näkökulmasta Fidesz kannattaisi pitää EPP:n sisällä.
– Toinen on sitten se, että sanot ei, että me lähdemme arvopohjalta… Jos et jaa meidän yhteisiä arvojamme, niin silloin et ole meidän puolueessa. Ja tämä tarkoittaa minun mielestäni sitä, että jos joku kuten Orbán on puhunut illiberaalista demokratiasta ja rappeutuneesta eurooppalaisesta arvomaailmasta ja rikkoo monia meidän eurooppalaisia arvoja, silloin siihen on puuttuttava. Emme me voi EPP:hen ottaa myöskään ottaa sellaisia toimijoita, jotka tulevat äärioikealta tai -vasemmalta, koska he eivät jaa meidän eurooppalaisia arvojamme.
Stubbin mukaan Euroopassa käydään tällä hetkellä sielujen taistelua. Se vallitsee niiden välilä, jotka uskovat liberaaliin demokratiaan, sosiaaliseen markkinatalouteen ja globalisaatioon sekä kansainvälisiin instituutioihin, lakiin ja multilateralismiin. Toisella puolella ovat ne, jotka eivät tue liberaalia, eivät pidä sosiaalisesta markkinataloudesta ja jolle globalisaatio on lähinnä voimapolitiikan väline.
– Siis, lue Venäjä, Stubb jatkoi ja tähdensi.
– Tämän trendin me olemme nähneet ei vain Putinin puheesta 2007 Münchenissä, Georgian sodassa 2008 ja Krimin valtauksessa 2014. Sielujen välinen taistelu käydään sekä informaatiosotana tällä hetkellä trollien välityksellä tai muutoin, mutta myös vaikutuskeinona. Sen takia esimerkiksi Länsi-Balkanin laajentuminen on minun mielestäni erittäin tärkeä strategisesti Euroopalle. Sen takia on tärkeätä, että pidämme huolen Ukrainan ja Moldovan eurooppalaisesta perspektiivistä. Ja on myös tärkeä, että Unkarin kaltaiset maat, jotka ehkä ovat kallistumassa toiseen suuntaan, pidetään meillä. Tämä on koko ajan tällaista tasapainoilua, mutta niin kuin sanonut aikaisemmin, olen suvaitsevainen mutta olen täysin suvaitsematon suvaitsemattomuutta kohtaan, Stubb pohti kuumaa kysymystä Fideszistä.
Toimittajat: Johannes Ijäs ja Simo Alastalo
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.