Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Karut luvut pöytään – näin monia uhkaa lomautus ja palkanmaksun keskeytys, tietyt ammattiryhmät erityisessä vaarassa

Thinkstock
Opettajat saattavat kärsiä lomautuksista.

Epidemia ajaa kunta-alaa laajoihin lomautuksiin

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Koronaviruksen aiheuttama epidemia on lisännyt jyrkästi kuntien ja kuntayhtymien tarvetta lomauttaa henkilöstöä, tiedottaa KT Kuntatyönantajat.

Sen selvityksen mukaan tähän on tänä vuonna päätymässä noin 63 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Yhteensä kunta-alan lomautusten tai palkanmaksun keskeyttämisen piiriin jää kyselyn perusteella lähes 23 000 ihmistä. Jos suuntaus on sama kyselyn ulkopuolelle jääneissä kunnissa ja kuntayhtymissä, todellinen luku voi olla Kuntatyönantajien mukaan huomattavasti korkeampi.

Lukuun sisältyy lomauttamisen ohella henkilöstö, jonka palkanmaksu aiotaan keskeyttää epidemian perusteella. Henkilömääränä se on yli 9 700.

Pelkästään heikon taloudellisen tilanteen vuoksi lomautuksiin on tänä vuonna päätymässä vajaat kahdeksan prosenttia vastanneista kuntatyönantajista. Koska koronavirus pahentaa monien kuntien ja kuntayhtymien jo ennestään vaikeaa taloudellista tilannetta, yli 12 prosenttia vastaajista kertoi lomautustarpeen syntyvän kummastakin syystä.

Lomautusten tarve vaihtelee henkilöstöryhmien kesken.

Tarve lomautuksiin tai palkanmaksun keskeyttämiseen tulee ennen muuta kunta-alan töiden väliaikaisesta vähenemisestä.

Eniten lomautukset koskevat Kuntatyönantajien mukaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen henkilöstöä, koska päiväkoteja ja oppilaitoksia on jouduttu sulkemaan.

Toimet koskevat vahvasti myös hallinnossa ja toimistoissa työskenteleviä sekä muuta avustavaa henkilöstöä. Lomautuksiin ei sen sijaan ole juurikaan tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen henkilöstössä.

Kunnat ja kuntayhtymät arvioivat, että osa lomautuksista voi kestää pitkään. Keskimääräinen lomautuksen kesto on yli viisi viikkoa.

Lomautusten toteuma voi muuttua arvioidusta.

KT:n tällä viikolla toteuttamaan kyselyyn vastasi 224 kuntaa ja kuntayhtymää. Niiden palveluksessa on lähes 260 000 ihmistä, mikä kattaa 61 prosenttia kunta-alan henkilöstöstä.

Vain muutama kyselyyn vastannut ei pystynyt arvioimaan lomauttamisen tarvetta.

Sanallisissa vastauksissa useat kunnat ja kuntayhtymät korostivat sitä, että lomautus on viimeinen vaihtoehto. Ensi pyritään selvittämään se, löytyykö korvaavaa työtä. Lomautuksen kestoa on myös erittäin vaikea arvioida, sillä se riippuu siitä, kauanko poikkeusolot jatkuvat ja palveluita on pidettävä suljettuna.

KT:n keräämät luvut perustuvat viime aikojen tilanteesta tehtyihin arvioihin ja voivat sen vuoksi muuttua nopeasti. Osa lomautuksista ei ehkä toteudu, toisaalta niitä voi tulla nyt arvioitua enemmän.

Maamme hallitus on vedonnut, että kunnat pidättäytyisivät lomautuksista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE