Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

18.12.2020 11:36 ・ Päivitetty: 18.12.2020 11:36

Kassalla huomattua: pleksi vaikeuttaa kuulemista, maskin alla hengitys vaatii ponnistelua – terveysriskejä ei ole arvioitu kunnolla

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Erilaisten koronasuojaimien käytön riskejä työntekijöille ei ole arvioitu riittävästi työpaikoilla. Tätä mieltä on Palvelualojen ammattiliitto PAM.

Demokraatti

Demokraatti

Palvelualojen työpaikoilla otettiin keväällä nopealla tahdilla käyttöön erilaisia toimenpiteitä työntekijöiden ja asiakkaiden suojaksi koronavirusta vastaan. PAMin mukaan asiakasturvallisuutta on hoidettu mallikkaasti.

– Esimerkiksi kasvomaskien soveltuvuutta tai niiden jatkuvan käytön merkitystä työntekijöiden terveydelle ei ole arvioitu kuitenkaan kunnolla. Työterveyshuoltoa pitää hyödyntää aina, kun tehdään päätöksiä erilaisten suojainten tarpeesta eri työtehtävissä sekä niiden vaikutuksista työskentelyyn, PAMin työympäristöasiantuntija Erika Kähärä toteaa tiedotteessa.

Työnteko kasvomaskin kanssa rasittaa työntekijöitä aiempaa enemmän. Fyysistä työtä tehdessä sisään- ja uloshengitys on voimakkaampaa ja vaatii enemmän ponnistusta maskin kanssa. Tämän takia taukoja voidaan tarvita enemmän kuin normaalisti.

– Siksi riittävät lepo- ja juomatauot on otettava työpaikalla ja riskejä arvioitaessa huomioon. Lisäksi työntekijöiden erilaiset edellytykset käyttää suojaimia pitäisi käsitellä yksilöllisesti ja mahdollisuus vaihtaa maski riittävän usein uuteen ja puhtaaseen on työpaikoilla varmistettava.

Riskit pitää arvioida PAMin mielestä kunnollisesti riittävän usein. Kähärä huomauttaa, että esimerkiksi pandemian vuoksi asennettujen pleksien aiheuttamat melu- ja heijastusongelmat ovat laajasti arvioimatta.

– Pleksit vaikeuttavat kassoilla kuulemista, jolloin sekä myyjä että asiakas joutuvat korottamaan ääntään ja tilan kokonaishäly voi nousta huomattavasti. Nämä tilanteet pitäisi pystyä ottamaan työntekijöiden suojelussa paremmin huomion.

”Palvelualoilla työskentelevien turvallisuus otettava huomioon.”

Kähärän mukaan myös psykososiaalinen kuormitus asiakaspalvelussa on jäänyt liian vähälle huomiolle, ja niiden vaikutukset työntekijän työturvallisuuteen ja työhyvinvointiin on syytä arvioida perusteellisesti.

PAMin mielestä suorassa asiakaspalvelussa työskentelevien pitäisi saada mahdollisuus ottaa rokote koronaa vastaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Kun koronavirusrokotetta tarjotaan eri ryhmille, on palvelualoilla työskentelevien turvallisuus otettava rokotejärjestyksestä päätettäessä huomioon, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vaatii.

Rokote on tehokas tapa torjua virusta. Se suojaa sen ottajaa, mutta myös vähentää viruksen leviämistä muihin.

– Toivottavaa on, että työnantajat tarjoavat tietoa rokotteen turvallisuudesta ja vaikutuksista työntekijöille yhdessä esimerkiksi työterveyshuollon asiantuntemusta hyödyntäen. Kaikkien osapuolten laajalla yhteystyöllä pystytään virusta vastaan taistelemaan kaikista tehokkaimmin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU