Politiikka

”Kasvaneet kustannukset näkyvät lisääntyneinä opintojen keskeyttämisinä” – SDP:n Räsänen: Lukiotutkinnon suorittaminen voi maksaa lähes 3 000 euroa

Jukka-Pekka Flander
Joona Räsänen.
Jukka-Pekka Flander
Joona Räsänen.
Jukka-Pekka Flander
Joona Räsänen.

Koulutus, erityisesti toisen asteen koulutus, puhutti tänään eduskunnan suullisella kyselytunnilla.

Keskustelun viritti SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen kysymyksellä, johon hallituksesta vastasi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Ajankohtaisuutta tuo kouluvuoden alkaminen syksyn myötä.

Räsänen otti esiin toisen asteen opiskelijoiden kasvaneet materiaalikustannukset.

– Oppikirjat, välineet ja tarvikkeet ovat kaikki asioita, jotka opiskelijan tai hänen perheensä on pystyttävä itse kustantamaan, hän totesi.

– Esimerkiksi lukiotutkinnon suorittamisen kokonaiskustannukset voivat olla jopa 2 700 euroa. Joidenkin ammatillisten tutkintojen kustannukset vielä korkeampia.

Räsäsen mukaan kasvaneet kustannukset näkyvät lisääntyneinä opintojen keskeyttämisinä.

– Ja suurin hätä on tietenkin jo entuudestaan pienituloisilla.

Olemme tulleet tilanteeseen, jossa toisen asteen koulutuksen suorittaminen ei ole enää maksutonta.

Räsänen kysyi opetusministeriltä:

– Olette tilannut opetushallitukselta selvityksen tästä aiheesta, ja tätähän on jo aikaisemminkin selvitetty.

– Selvityksen sijaan; mihin konkreettisiin toimenpiteisiin hallitus on ryhtymässä, jotta kenenkään opintie ei keskeytyisi kustannusten takia?

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Antti Häkkänen, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (puhumassa) ja asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen suullisella kyselytunnilla eduskunnassa tänään. (Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkoma)

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen piti vastauspuheenvuorossaan kysymystä tärkeänä ja ajankohtaisena. Hän totesi jo perustuslain takaavan Suomessa jokaiselle mahdollisuuden kouluttautua.

– On vahvasti koulutusjärjestelmälle ytimessä, että jokaisella pitää olla perhetaustasta riippumatta mahdollisuudet opiskella.

Grahn-Laasonen myönsi, että toisella asteeella ammatillisessa koulutuksessa ja lukiossa perheelle koituu kustannuksia oppimateriaaleista.

Tähän liittyen ministeri kertoi tilanneensa opetushallitukselta ajantasaisen selvityksen siitä, mitä kustannukset tosiasiallisesti ovat. Hän viittasi digitaalisuuden tuomiin uusin kustannuksiin eri aloilla.

– Tästä selvityksestä saamme juonnettua tarvittavia toimenpiteitä, joilla voidaan varmistaa, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus opiskeluun.

Miksei hallitus tartu tähän keinoon?

SDP:n Räsänen jatkoi kysymällä konkreettisten toimenpiteiden perään – selvityksen sijaan.

– Yksi tällainen toimenpide on monen asiantuntijan kannattama ja pitkään SDP:n ajama aloite siitä, että aidosti meillä olisi maksuton toisen asteen tutkinto, mikä tarkottaisi silloin oppivelvollisuuden laajentamista koskemaan koko toinen aste.

– Miksei hallitus tartu tähän keinoon, jolla lisättäisiin koulutuksen oikeudenmukaisuutta, vähennettäisiin koulupudokkaita ja vahvistettaisin työllisyyttä? Tämä olisi aito keino taata kaikille maksuton toisen asteen suorittaminen, Räsänen sanoi.

Grahn-Laasonen vastasi puhumalla paljosta tehdystä työstä sen eteen, että jokainen siirtyy peruskoulun jälkeen toisen asteen opintoihin.

– Koulutustakuussa hyvin onnistutaan, käytännössä se toimii, hän vakuutti tuoreeseen tilastoon vedoten.

Ongelmaksi on muodostunut se, että ammatillinen koulutus erityisesti jää liian usein kesken.

Grahn-Laasosen mukaan ammatillisen koulutuksen keskeyttämiseen puututaan laajalla reformilla, jota ollaan panemassa toimeen.

– Se on eduskunnassa hyväksytty, nyt tehdään asetuksia ja ensi vuoden alusta astuu voimaan uudenlainen, henkilökohtaisempiin polkuihin ja tukeen rakentuva ammatillisen koulutuksen uusi lainsäädäntö.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat